Gospodarstvo

NE VJERUJTE MEDIJIMA! ‘Neovisni analitičar’, koji zagovara euro, sa šefom udruge banaka ima aviokompaniju

Ekonomist Velimir Šonje, koji u medijima tvrdi kako je euro dobar za RH, nije ni najmanje neovisan. Uvezan je sa šefom HUB-a Zdenkom Adrovićem.

Velimir Šonje, jedan je od plejade tzv. ‘neovisnih ekonomskih analitičara’ koji nam s malih ekrana tumače kako je uvođenje eura u Hrvatsku jako dobro za građane. Za razliku od njega, prof. ekonomije Ivan Lovrinović tvrdi da će od eura profitirati jedino banke, a građani će osiromašiti. I gle čuda, ‘neovisni  analitičar’ Šonje dobro je uvezan s bankarima. Sa šefom Hrvatske udruge banaka, Zdenkom Adrovićem ima ni manje ni više nego – aviokompaniju. 

šef Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović (Slika: Snimak zaslona)

Među suvlasnicima aviokompanije ETF (Enjoy The Flight) trojica su dobro poznata hrvatskoj javnosti: uz Šonju, tu je Zdenko Adrović (dugogodišnji predsjednik uprave RBA, sadašnji predsjednik HUB-s, predsjednik Nadzornog odbora Atlantic grupe, član NO Kent Banke) te financijaš i investitor Ratko Bajakić, vlasnik ICF-a, zamjenik predsjednika NO Zagrebačkog holdinga i osoba od povjerenja gradonačelnika Tomislava Tomaševića, otkriva novinar Saša Paparella.

Osnovana je 2020., a nakon 100 kuna prihoda u 2020. lani su ostvarili 22,5 milijuna kuna prihoda, uz 5,6 milijuna kuna gubitka, što je u prvoj godini očekivano. Trenutno u floti imaju tri putnička zrakoplova tipa Boeing 737-800, svaki kapaciteta 189 putnika.

Isplative ekonomske analize

Izgleda da je pisanje ekonomiskih analiza izuzetno isplativo kad Šonje od tog novca može imati avione.

Njegova tvrtka Arhivanalitika od 2003. pruža usluge izrade makroekonomskih analiza, prognoza i sl…Dvoje zaposlenih prošle je godine ostvarilo prihod od oko 2 milijuna kuna, odnosno oko 250.000 €. Je li to dovoljno za avione?

Zanimljivo je kako ‘neovisni’ Šonje istovremeno u medijima brani sve ono što ide na štetu građana, a u korist banaka.

Tako je nedavno zaratio s novinarkom Večernjeg lista, Valentinom Wiesner, zbog teksta u kojem je izračunala koliko su stvarno zaradili mirovinski fondovi u 20 godina te je ustanovila da su u stvari na gubitku, iako oni svo vrijeme od novca građana kojeg gube izuzetno dobro žive. Mirovinski su fondovi, naravno, u vlasništvu banaka.

Šonje je navodno i u kumskim odnosima s predsjednicom uprave Podravke, Martinom Dalić.

Zato ne vjerujte medijima kad vam serviraju nekog od ‘neovisnih’ analitičara. Kao i većina ostalog, radi se o laži.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button