Izbor uredništva

Raskrinkavanje: Tko je Zoran Šprajc ex Jovanović?

Šprajc je bio je novinar na HRT-u odakle odlazi 2014. godine. Prelazi na N1 gdje postaje izvršni producent i voditelj Dnevnika. Na N1 se zadržao samo godinu dana, te je od 2015. godine novinar RTL-a.

Nastavlja se medijska hajka na pjevača Marka Perkovića Thompsona. Nakon što su lijevo-liberalni mediji u Hrvatskoj, ali i dio hrvatske politike stao u zaštitu RTL-ove novinarke Danke Derifaj koja je – na snimci vidljivo i sudskom dokumentacijom potvrđeno – provalila na posjed slavnog autora hrvatskih budnica, oglasio se RTL-ov Zoran Šprajc.

Podsjetimo, u emisiji RTL Direkt čiji je voditelj, Šprajc je Thompsona prozvao “pastirskim pjevačem”, a komentatore koji su na društvenim mrežama iskazivali protivljenje provali u na njegov posjed “antivakserima” i “ustašofilima”.

Šprajc je tako stao uz bok drugih Dankinih branitelja, uključujući i Hrvatsko novinarsko društvo, suprugu Milorada Pupovca Slavicu Lukić (također novinarku, ali Jutarnjeg lista i nekadašnja potpredsjednica HND-a) te odvjetnike Antu Nobila i Jadranku Sloković.

Podsjetimo, Šprajc je bio je novinar na HRT-u odakle odlazi 2014. godine. Prelazi na N1 gdje postaje izvršni producent i voditelj Dnevnika. Na N1 se zadržao samo godinu dana, te je od 2015. godine novinar RTL-a.

 Zoran Šprajc zapravo nije rođen kao Zoran Šprajc. Pravo prezime ovog 51-godišnjaka rodom iz Slavonskog Broda, naime, glasi Jovanović. 

Gledateljima javne televizije Šprajc je ostao u pamćenju i po neprofesionalnom ponašanju kada je kao jedan od urednika i voditelj Dnevnika HRT-a za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum o braku iznio tvrdnju da se potpisnici zahtjeva za raspisivanjem referenduma zalažu za „homofobnu izmjenu Ustava“.

Šprajc je bio i predmet interne istrage HRT-a, jer se našao na popisu novinara HRT-a kojima je Nadan Vidošević kao šef Hrvatske gospodarske komore godinama isplaćivao honorare. Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore kojem se danas još uvijek sudi zbog korupcije, je u razdoblju od 2010. do 2013. godine isplaćivao honorare raznim novinarima, a među njima se našao i Šprajc. On je tada na ime honorara dobio oko 35 tisuća kuna. navodi narod.hr

Trenutačna zvijezda RTL-a često je koristila priliku i za ocrnjivanje Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture, bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, a pokazao je nevjerojatan nedostatak kulture, kada je emisiji ugostio predsjednicu Republike Hrvatske i ne ustajući sa stolca, uručio buket cvijeća.

Tuđman prikazan kao ‘izdajnik Vukovara’

Uz Šprajca se veže jedan od najsramotnijih najmanipulativnijih priloga koji je ikad prikazan na HRTu kojeg se ne bi postidili ni KOS-ovi obavještajci. Uz njega se veže prekrajanje snimaka Tuđmanovih telefonskih razgovora tako da je ispalo da Tuđman bešćutno vraća vukovarsku djecu u okupirani Vukovar i ne želi razgovarati sa Dedakovićem nego mu s visoka odgovara da mu sve što ima faksira.

A sve to u kontekstu već dokazano lažne teorije o prodaji Vukovara. Šprajci Hrvoje Zovko su namjerno izmanipulirali Tuđmanov razgovor sa zapovjednikom Vukovara Milom Dedakovićem-Jastrebom. Ispalo je da bešćutni Tuđman vraća vukovarsku djecu u okupirani grad i ne želi razgovarati sa Dedakovićem nego mu odgovara da mu sve što ima faksira. Naravno, kontekst toga je bio dokazati da je Tuđman “Izdao Vukovar”. No cjelovita snimka je pokazala drukčiju priču.

Programsko vijeće HRT-a tada je ocijenilo kako je sporni prilog tendenciozan, zlonamjeran i montiran negdje drugdje te je Upravi HRT-a izdano pisano upozorenje te je zatraženo očitovanje o slučaju.

Umjesto da se ispriča ,Šprajc je na upite Vijeća odgovorio podrugljivo, a članove vijeća ironično prozvao ‘vrhunskim profesionalcima’.

“Sporni prilog o okolnostima pada Vukovara objavili smo na godišnjicu pada grada jer nam se učinilo logičnim da se padom Vukovara bavimo na godišnjicu pada Vukovara. Možda ga je trebalo objaviti na Dan žena, Novu godinu ili Praznik rada, ali eto, novinarska logika je malo drukčija od vijećničke”, rekao je Šprajc u odjavi HRT-ovog Dnevnika.

Dodao je tada, između ostalog, kako su u prilogu novinara Hrvoja Zovka korištene snimke razgovora koje se nalaze u arhivi HRT-a te su već objavljene na HTV-u prije šest godina.

Podsjetimo, Hrvoje Zovko danas je predsjednik HND-a koji također daje podršku RTL-ovoj novinarki i bivšoj potpredsjednici HND-a Danki Derifaj.

Komunističke žrtve prikazao kao ‘okupatore i domaće izdajice’

Šprajc je zgrozio javnost kada je u emisiji RTL Direkt najavio prilog o iskapanjima žrtava komunista-antifašista u Gračanima, implicirajući da su svi tamo ubijeni “okupatori i domaće izdajice” iako su tamo nakon rata dobrim dijelom ubijani civili, naravno bez suđenja.

Hrvatski helsinški odbor ovaj je istup ocijenio kao govor mržnje. “Kako dakle, novinar Šprajc već prije nego su iskopani posmrtni ostaci zna da se radi o „leševima okupatora i domaćih izdajnika“. Pokazalo se da se navodno radi o kostima domaćih životinja. Da li su i domaće životinje domaći izdajnici? Konačno, da se i radilo o iskopanim „leševima“ stradalih poslije drugog svjetskog rata, odakle Šprajc zna da su oni bili domaći izdajnici. Ili su za njega kao i za brojne druge u Hrvatskoj sve osobe ubijene poslije ’45. „domaći izdajnici“.

”Toliko smo puta čuli kako, naime, o pokojnicima treba reći samo najbolje. Drugi će opet reći o pokojnima treba reći samo istinu. No, Zoran Šprajc (ex Jovanović) će uslijed televizijskih vijesti RTL-a kazati kako o mrtvima treba reći sve najgore. Prijeki sud po principu Zorana Šprajca. Ovakve presude i kvalifikacije su donosili samo Titovi prvoborci. Skandalozno je i sramotno da uopće ljudsko biće, a kamo li osoba u eteru, može iznijeti takvu konstataciju o ubijenim ljudima po čijim grobovima se godinama gazi i o njima šuti. Bez imalo pijeteta prema žrtvama, bez imalo poštovanja prema ubijenima i njihovim obiteljima. 

Zavirio sam u enciklopediju i vidio što znači riječ leš. Ona dolazi od turske i perzijske varijante. To znači mrtvo tijelo koje nastaje uslijed prestanka rada mozga i srca. Prosuđujući po Šprajcovoj izjavi, a izjava mu je bez funkcije rada srca i mozga, ponajviše sam on sliči ovoj riječi. Naravno, vijeće za elektroničke medije nije reagiralo i nije, kao u slučaju televizije Z1 zabranilo RTL-u emitiranje na tri dana. Zapravo je iz ovoga vidljivo koliko se oko nas „namnožilo“ mrzitelja Hrvatske?

I još je nevjerojatnije da se nitko sustavno ne bavi time da se takvi eliminiraju iz javnoga diskursa kako bi prestali širiti mržnju i netrepeljivost. Vjerojatno se ovako Šprajc svrstao u kolonu onih koji su ismijavajući relikvije svetoga Leopolda Bogdana Mandića kazali da je to obični leš. Oš ,neš, za Zorana Šprajca su svi domoljubi i sveci leš!” komentirao je navedeno poznati svećenik fra Mario Knezović

Izvršni odbor HHO-a (IO HHO) drži da se radi o tendencioznom govoru mržnje i to u trenutku kada se u Hrvatskoj vodi dijalog u pokušaju suočavanja sa zajedničkom bolnom prošlošću”, stoji u priopćenju HHO-a.

Za kraj podsjećamo da je “utjecajni novinar” Zoran Šprajc , kako kako ga je nazvao predsjednik  Milanović, bio i gost u Klubu u Slovenskoj 9, vlasništvo uhićenog šefa JANAF-a Dragana Kovačevića.

U normalnoj državi ovakvom novinaru više ne bi bilo mjesta u ozbiljnim medijskim kućama, ali ovo pokazuje i kakva je trenutna medijska i politička scena u Hrvatskoj.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button