DomovinaIzbor uredništvaPovijestVideo

Domovinski rat: 26.8.1991. – cijela nemontirana snimka raketiranja Vrlike

Godine 1991. 27.kolovoza bio je početak Domovinskog rata kada su unatoč svim međunarodnim konvencijama pobunjeni  Srbi granatirali  zgradu Zdravstvene stanice u Vrlici ”Napokon smo se nakon 30 godina dokopali cijelog, nemontiranog materijala iz Vrlike . Snimka je nedavno na godišnjicu puštena, navodno je bila ‘izgubljena’, a prava je istina da je taj dan bila pokušana bit uništena, sakrili smo je, nakon toga je ukradena.

Tu je večer 6 generala JNA na TV Beograd objašnjavalo u specijalnim vijestima Jugoslaviji i onima koji su se tako osjećali kako ustaše i Zenge povlače konop i simuliraju eksploziju !

😄Aj dobro je, vratilo se dite materi – hvala onima koji su kazetu pronašli i poslali mi ovo …”objavio je poznati ratni snimatelj Dražen Travaš.

Tijekom minulih stoljeća ovim krajem prošli su svi svjetski ratovi i uvijek iza sebe ostavljali zgarišta, smrt i tugu. Posezali su za ovim krajem Bizantinci, Turci, Mlečani, Ugari, Francuzi a na kraju Srbi u nama tako u svježem sjećanju – Domovinskom ratu.

Godine 1991. 27.kolovoza bio je početak Domovinskog rata kada su unatoč svim međunarodnim konvencijama pobunjeni  Srbi granatirali  zgradu Zdravstvene stanice u Vrlici. Srbi nisu nikako mogli prihvatiti samostalnu državu Republiku Hrvatsku koja je međunarodno priznata 1992. Po tko zna koji put vrlički kraj je opustošen, a opljačkan narod je morao u progonstvo.

I ovaj rat je odnio mnogo mladih života. U vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine Vrlika je oslobođena. Oslobođenje je dočekala porušenih crkava, opljačkanog umjetničkog blaga, devastiranih objekata., sa srušenim spomenikom fra Filipu Grabovcu, oštećenom Česmom. Ništa nije moglo pokolebati vrlički narod koji se odmah po oslobođenju počeo vraćati u svoj ranjeni grad, da iz pepela podiže ovaj kraj da mu vraća život jer za to ima brojne uvjete.

 Vrličani su pobijedili u nametnutom im ratu, i u miru, kao gospodari na svome korak po korak oživljavaju ovaj kraj po prirodnim datostima bogat kraj.

U domovinskom ratu poginulo je 19 Vrličana.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button