Povijest

1991. Tko je tvoj bližnji?

Hrvatsku je branilo gotovo 1000 stranaca, brojka nije sigurna jer postoje različiti izvori; stotinjak ih je poginulo, 150 teško ranjeno.

Pod redateljskom palicom Gorana Maršaleka i prema scenariju Tomislava Šulja dokumentarni film „1991. Tko je tvoj bližnji?” progovara o sudbonosnim danima i hrabrim ljudima. Film govori o strancima koji su tijekom Domovinskog rata došli u Hrvatsku boriti se za njenu neovisnost. Temelji se na svjedočanstvima ratnika iz cijelog svijeta koji su se borili na ratištima u Vukovaru, Kninu, zadarskom zaleđu te gdje god je bilo potrebe. Film će rasvijetliti pojmove „1991.” i „stranac u Domovinskom ratu” te dati gledatelju mogućnost da sagleda njihovu realnu sliku. Danas, trideset godina kasnije, imamo obavezu to učiniti iskreno, objektivno i odgovorno kako prema sudionicima tog vremena tako i prema mlađim generacijama.

Film donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom te činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice kojoj se Hrvatska nadala. Danas se pojam „1991.” najčešće koristi na nedostojan i uvredljiv način. To je nepravedno za one koji su te godine spremno žrtvovali sebe i svoje zdravlje. Istovremeno, priča prati pojedince – strance koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske. Društvo ih danas, s odmakom od 30 godina, nepravedno naziva plaćenicima. No, jesu li oni to zaista? Dugujemo li svi mi tim ljudima nešto više od prezrivog nadimka?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button