DomovinaPovijest

Petar Kačić -vukovarski heroj o kojem hrvatska javnost gotovo ništa ne zna

Branitelji Vukovara i danas se sjećaju heroja Petra Kačića velikog zapovjednika obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima srpske paravojske i JNA koji je 2. listopada 1991. dao život za obranu tog grada i ljubljene Hrvatske.


Petar Janjić Tromblon o Petru Kačiću

“Hrvatska javnost o njemu ništa ne zna. Kada je Petar poginuo mi na sajmištu svi smo pali na koljenima. Bio je to naš nenadoknadiv gubitak. Njegove zasluge su u rangu zasluga našeg viteza Blage Zadre.”
Iako teško ranjen samo četiri dana prije, Kačić se vratio na ulice razorenog grada u poprište najnovijeg srbočetničkog napada.

Ratni nadimak Petra Kačića, jednog od najistaknutijih zapovjednika obrane Vukovara, bio je “Srednji Bojler”. Sa svoje 44 godine, Kačić je vjerovao da može obraniti Vukovar, ali i zaštiti svoju obitelj, suprugu Irenu i tada 16-godišnje blizance Silviju i Igora. Zbog rata koji je u Vukovaru pokazao svoje najsurovije lice, Petar Kačić svoje je želje ostvario samo djelomično. Vukovar je pao, njegovo je dijete ubijeno na Ovčari, a poginuo je i on sam.

– Moj suprug je 28.09. ranjen u ruku i kao takav nije imao mira.  Nije htio ostati u bolnici, već je došao k nama u sklonište. Tu su ga suborci izvještavali o događajima na terenu To sklonište, ne znam koliko znate, čuvala su doslovno djeca, a među njima i moj Igor, tada 16-godišnjak. Prekrasan je bio… Dobro dijete, pristojno, u školi sve petice. Međutim, odrastao je preko noći i postao muškarac, ali i maloljetni branitelj. Bio je, dakako, ponosan na oca koji nas je, unatoč ranjavanju, obilazio. Tog 2. listopada, muž je otišao iz skloništa, na ratište. I više se nikada nije vratio…  Mislili su da je napad prošao, da je sve gotovo. No, jedan je tenk ostao u dvorištu, rafal ga je sasjekao preko pluća… Petar nije poginuo na mjestu, doktor Njavro ga je pokušao reanimirati – kazala je supruga vukovarskog heroja i dodala:

– Odvezen je u bolnicu i pokušan operirati, ali nije imalo smisla. Kada sam sa sinom došla do bolnice, rekli su da ne ulazimo jer je sve puno mrtvih koje stavljaju u vreće. Mom mužu su, pak, već pripremili drveni kovčeg – vrlo detaljno se prisjeća mučnih detalja vukovarska supruga i majka, Irena Kačić.

Sva bol Irene Kačić nije prestala smrću njenog supruga. S djecom je spas pokušala naći u bolnici. No:

– Došla je vojska. Htjeli su nas odvesti u Velepromet s ostalima, ali je dr. Bosanac to spriječila i ostavila nas u bolnici. Smatram to srećom, jer iz Veleprometa je malo tko izašao živ. A tada je u bolnicu stigao Šljivančanin okružen domaćim četnicima. Počelo je odvajanje. Mnogi maloljetni dječaci i borci poput Envera Arnautovića su, srećom, pušteni. Međutim, meni su Igora istrgli iz ruku. Imao je ruksak s nešto malo stvari, sjećam se i da sam mu dala nešto novaca… Rastali smo se uvjereni da ćemo se opet sresti…

Pitala sam Šljivančanina zašto ga vode, gurala mu Igorovu zdravstvenu iskaznicu i tvrdila da je dijete, al on je grubo rekao kako će provjeriti. Odveli su ga i ja sam od jednog čovjeka doznala da su prvo bili u vojarni, pa na Veleprometu, a onda Ovčara. Nakon te informacije, ponadala sam se da je živ. A onda, šok. Moj Igor je bio u skupini koju su htjeli pustiti. Međutim, naš susjed koji je živio u našoj blizini i koji je bio par godina stariji od Igora, pokazao je prstom na mog sina i rekao: pokazao je prstom na mog sina i rekao: njega ne puštajte(“Ne spašavajte ustašina sina”)!
Moj Igor je nakon toga ubijen. Platio je zbog svog oca, velikog zapovjednika.
Zamislite… Da nije bilo Pere Akika koji je spriječio puštanje mog sina, ja bih danas imala njegove unuke.
Da, nemojte se čuditi! Znam tko je upro prstom u mog sina a koji i danas živi u Vukovaru i koji je za mene najveći zločinac!

Moj Igor je nakon toga ubijen. Platio je zbog svog oca, velikog zapovjednika…

Voditelj Bujice Velimir Bujanec prije tri godine je potražio je zločinca u Vukovaru – radio je u tamošnjem ‘Komunalcu’! Dobio ga je na telefon, a razgovor je završio vrlo teškim riječima i uvredama na račun voditelja. Pero Akik čak je prijetio da će voditelja prijaviti policiji “zbog uznemiravanja“! Tijekom razgovora je priznao da je bio na policiji zbog Ovčare, ali negira svoju upletenost. Kada je voditelj spomenuo tri svjedoka koji ga terete za odvođenje maloljetnog Igora Kačića u smrt i pitao ga je li bio pripadnik okupatorske vojske, Akik je izgubio živce… Bujanec ga je pitao je li mu neugodno, a ovaj je uzvratio prostačkim izrazima… U Bujici je objavljena i fotografija Pere Akika u grupi srpskih terorista, s pripadnicima JNA, teritorijalcima i četnicima…

kačić
screenshot Bujica

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button