Izbor uredništva

Izborni slogan Komšića: Ja ću biti na vlasti ili će biti rat!

Plan tzv. bosanskih patriota je ponovno nametanje Komšića Hrvatima presudnim glasovima Bošnjaka kao i to dauguraju šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda i na taj način cijeli jedan narod isključe iz vlasti.

Više stranačkih lidera i predstavnika civilnog društva u BiH u utorak je potvrdilo da je razgovaralo s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Razgovaralo se o modelu izmjena izbornog zakona BiH.

Prema brojnim izvorima, dva su moguća pravca djelovanja visokog predstavnika.

Naime,  prvi pravac podrazumijeva nametanje takozvanih “tehničkih” pitanja u Izborni zakon. Drugi pravac vodi političkim izmjenama glede izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.  Dom naroda ima ključnu ulogu u izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH i entitetske vlade. Ovime se de facto ispunjavaju zahtjevi stranaka HNS-a o legitimnom predstavljanju.

Budući da se zahuktala politička scena u BiH, pokušava se doći do eliminacije eskalacije krize između hrvatske i bošnjačke strane nakon sljedećih izbora, do čega bi zasigurno došlo ako bošnjačke stranke realiziraju plan da uz ponovno nametanje Komšića Hrvatima presudnim glasovima Bošnjaka uguraju šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda i na taj način cijeli jedan narod isključe iz vlasti. 

Ionako obespravljeni Hrvati, ovako bi u potpunosti bili politički eliminirani.

U aktualnom sazivu Doma naroda u klub Hrvata izabrana su i dvojica bošnjačkih političara (samoprozvanih Hrvata) Edim Fejzić iz Bosansko-podrinjske te iz Unsko-sanske županije Anel Šahinović, koji je nedavno preminuo. O tome koliko su takvi potezi moralni,  uopće nema potrebe diskutirati, ali pozitivna strana “promjene nacionalnosti za fotelju” je svakako ogoljenje, odnosno pokazivanje dokle nisko je netko spreman ići.

Bošnjačka politika ovoga puta mogla bi biti prozreta. Po svemu sudeći čini se da je i međunarodna zajednica shvatila da bi političko eliminiranje Hrvata koji su ravnopravan narod dovela do uništenja ionako politički nestabilne zemlje, te se na kraju za raspad nikako ne bi mogli okriviti Srbi koji traže odcijepljenje nego bi im to uvelike omogućili bošnjački radikali koji bi (iako to ne shvaćaju) svojom politikom samo doveli do uništenja BiH.

Najbolji primjer agresivnosti radikalne bošnjačke politike, osim Komšića i Izetbegovića, je svakako (na niskoj političkoj razini) Emir Suljagić . On jepoznat po svojim skandaloznim istupima koji ne priliče niti jednom političaru, a pogotovo ne političaru zemlje koja je željela kandidacijski status u EU.  Podsjetimo samo na neke od njegovih istupa kada je primitivno izvrijeđao bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Izjavivši između ostalog da želi provesti “getoizaciju bošnjačkog naroda u BiH, a Republiku Hrvatsku nazvao neoustaškom banana republikom”.

Složit ćemo se da je Suljagić jedan u mnoštvu onih nebitnih političara. On zasigurno nikada neće sazrijeti za neku višu političku razinu, ali svakako su zabrinjavajuće poruke koje odašilje.

Tako je ovaj radikal nezadovoljan mogućim raspletom događaja oko Izbornoga zakona – otvoreno zaprijetio ratom?!

Naime, primjetit ćete kako radikalni bošnjački političari, čim je u pitanju nešto što im nije po volji, koriste pojmove poput, fašizma, nacizma, UZP-a i sl. Tako ni Suljagić nije preskočio već dobro uhodani obrazac.

“Ako je ovo što sam uspio saznati o izmjenama Izbornog zakona točno, mi – Bošnjaci, Bosanci, Ostali – poslije toga kao grupa nemamo što tražiti u Bosni i Hercegovini. Naša će egzistencija biti legalizirano ropstvo. Ostaju nam dva izbora: Anatolija ili neki novi rat”, poručio je Suljagić. Nakon toga je dodao: “Ovo je žica oko tora Sarajevo-Tuzla-Zenica zauvijek. Prvi legalni geto u Europi od nacističkih vremena”.

Postavlja se pitanje gdje su sada raznorazne institucije, organizacije koje nameću sankcije? Tko će reagirati na prijetnje ratom u ionako napetoj zemlji?

Nije radikal samo Suljagić, slične prijetnje stižu i od drugih

Slično su reagirali i ostali probošnjački političari. Nametnuti “hrvatski” član BiH Predsjedništva Željko Komšić izjavio je “da ne može proći bez posljedica” ukoliko Schmidt nametne takva izborna rješenja, a čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će pozvati na ulične prosvjede.

Gotovo identično poput Suljagića je poručila i Azra Zornić, apelantica na Europskom sudu za ljudska prava koja je dobila presudu protiv BiH oko biračkih prava. Ona je, pak, upozorila kako će odluka visokog predstavnika izazvati rat u BiH koji bi se proširio izvan granica zemlje.

Reagirali su i brojni drugi političari. Tako je vodeća bošnjačka SDA najavila kako će pokrenuti ustavne tužbe u slučaju nametanja odluke OHR-a o izmjeni izbornog zakona. Da su tako aktivni kada je u pitanju uređenost i budućnost Bosne i Hercegovine, ona bi sada zasigurno bila na kandidacijskoj listi Europske unije. No, dok zatiru prava drugima uzurpirajući čelna mjesta u politici, ne mogu se nadati nikakvom napretku.

Potez hrvatske diplomacije

Mlaka i letargična hrvatska diplomacija također snosi veliki dio odgovornosti za potlačenost i loš status koji imaju Hrvati u BiH. Dok Bošnjaci otvoreno prijete ratom “zbog nacističke ugroze”, istovremeno se pale zastave hrvatskog naroda u BiH u Tešnju. Napadaju se katoličke obitelji u Sarajevu jer su na vrata stavili božićni vijenac, napada hrvatska obitelj pri povratku iz svatova dok su im u autu malodobna djeca…

Nedavno se dogodio i incident u kojem je novinar Miralem Merdić prvo najavio da će skinuti zastavu Hrvata u BiH koja je postavljena na lokalno katoličko groblje, a potom je to pokušao i učiniti. Sve je snimao. Toliko o ugrozi Bošnjaka. Nismo pronašli informaciju je li novinar Merdić kažnjen zbog skandaloznog govora mržnje i nacionalističkih prijetnji. Valja napomenuti da je jednako tako izostala i žešća reakcija hrvatske politike na učestale napade na Hrvate u BiH koji žive u većinski bošnjačkim mjestima.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je boravio u Bugojnu, u središnjoj Bosni. To mjesto je poznato po stradanju Hrvata za kojima se i dan danas traga, gdje je poručio kako “Hrvatska poštuje teritorijalni integritet BiH, njezinu cjelovitost. Ali gledamo i pravednost, poštivanje vladavine prava i međunarodnog prava koji se ogleda u osjećaju građana BiH, konstitutivnih naroda, čija je jednakopravnost utvrđena i zajamčena daytonsko-pariškim sporazumom.

Želimo vidjeti da se osjećaju jednako i zato podržavamo napore koje ulaže visoki predstavnik kako bi se reformama uklonili svi oblici diskriminacije u izbornom procesu. Kako bi se mogao osigurati pravedan, legitiman izborni proces i kako bi svi narodi mogli imati svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda”, naglasio je ministar Grlić Radman.

Jedno je sigurno – poticanje sukoba i prijetnje ratom u Bosni i Hercegovini koje upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i raznorazni aktivisti, čine s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer ako će, kako kaže Suljagić egzistencija Bošnjaka biti legalizirano ropstvo te poziva na rat.

Što bi onda tek Hrvati u toj zemlji trebali učiniti?

Ovo je bila i ostala HRVATSKA DRŽAVA HRVATSKOG NARODA. TO NAM NEĆE NITKO ODUZET OSIM DRAGI BOG.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button