Domovina

Konačno! Petrinja je veliko gradilište, obnavljaju se i ceste

Od razornog potresa na Banovini prošla je točno godina i pol. Iako obnova ne napreduje željenom brzinom, Petrinja se sve više pretvara u veliko gradilište. Počela je izgradnja prvih višestambenih zgrada, niču nove obiteljske kuće, a uskoro će se u Petrinji i okolici obnavljati i ceste oštećene u potresu.

Cestovna infrastruktura

Ukupno treba obnoviti 160 kilometara cesta u Petrinji i okolnim naseljima. S izvođačima radova potpisan je ugovor vrijedan nešto više od 72 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti. Prvi strojevi na Petrinjskim ulicama očekuju se već sredinom srpnja.

U novom ruhu petrinjske ulice moraju biti do 15. svibnja iduće godine.

Mihanovićeva ulica u Petrinji – od asfalta samo tragovi. Oštetili su je potresi, a dokrajčili prolasci teške mehanizacije.

– Nisu sigurne za vožnju… One su nužne za sanaciju, odnosno vraćanje u prvobitno, ispravno stanje, da stvorimo građanima sigurnost u vožnji, rekao je Danijel Dvorneković iz Grada za HRT.

– Rad u gradu, živom gradu, vrlo je složen. Tu, također, očekujemo pomoć građana, odnosno razumijevanje za izgradnju infrastrukture jer bit će tu i zastoja i otežanog prometa, kaže Veljko Nižetić, direktor “Strabaga”.

– Znamo da su prometnice jedna od glavnih značajki kvalitetnog življenja, ne samo građana jednog grada, već i preduvjet za bilo kakav razvoj, naročito onaj gospodarski, turistički, kazala je Magdalena Komes, petrinjska gradonačelnica.

Petrinja
Slika: u Petrinji niču nove zgrade u koje bi se prvi stanari mogli useliti za godinu dana ! / Foto: Snimka zaslona

Stambeni sektor

– Kuća je kuća. Oko toga se sve vrti. Imaš, ‘ajde… neće biti hladno, neće biti vruće, rekao je Joso Dražetić iz Sibića.

Plan je do kraja godine otvoriti 400-tinjak gradilišta, a ukupno će trebati oko 2000 novih kuća.

– Mi danas imamo 1100 zahtjeva za zamjenske obiteljske kuće, 5500 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu iz kojeg dijela gotovo 30-ak posto nažalost će biti zamjenskih kuća, kaže Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje .

Nekonstrukcijska obnova dovršena je na 2900 kuća, a još 900 je u pripremama za radove.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button