Svijet

Ljestvica najutjecajnijih zemalja svijeta i hrvatskog okruženja

Ovaj sveukupni poredak najboljih zemalja i rezultat Hrvatske je posljedica više različitih kriterija (slika dolje) iz kojih je vidljivo kako je sveukupni rezultat uvelike narušen najlošijim pokazateljom vojne moći

Objavljivanje popisa koji se odnose na najveće ili najsnažnije vojske, ekonomije, sportske i druge sile svijeta – široj je javnosti uvijek zanimljivo. Zato ne sumnjamo da će to isto biti i s ovim tekstom izraelskog medija The Jerusalem Post (JP), koji objavljuje popis najutjecajnijih država svijeta za prošlu, 2022. godinu, sačinjen od strane američkog portala US News and World Report-a. A prenosimo i pregled rangiranja država hrvatskog okruženja te srednje i istočne Europe.

Kako sam američki portal navodi popis najmoćnijih zemalja svijeta je utvrđen prema nekoliko različitih kriterija a prema tome kako:

 • dosljedno dominiraju naslovima vijesti u medijima,
 • zaokupljaju kreatore politika i
 • oblikuju globalne ekonomske obrasce.

Njihova vanjska politika i vojni proračuni se prate pomno. Kad daju obećanje, prati se kako i koliko se u međunarodnoj zajednici vjeruje da će ga ispuniti. Također, podrangiranje moći neke zemlje temelji se na prosjeku rezultata pet kriterija koji tvore moć neke zemlje, a to su:

 • vodstvo (vođenje politika i utjecaj na druge države i svijet),
 • ekonomski utjecaj,
 • politički utjecaj,
 • jakost međunarodnih saveza i
 • jačina vojne sile.

Više informacija o metodologiji rangiranja možete pročitati ovdje.

Svjetska razina moći prvih 9 zemalja

Očekivano, navodi JP, prvo mjesto zauzele su Sjedinjene Američke Države, koje je portal US News nazvao “najdominantnijom gospodarskom i vojnom silom svijeta”. Portal je objavio da se kulturni pečat SAD-a proteže na svijet, a na čelu toga je popularna kultura koja se izražava u glazbi, kinu i televiziji. Međutim, portal je također naglasio kako se SAD nalaze u vremenu “nemira” uključujući rasno motivirane prosvjede, poglavito nakon afere George Floyd koja je uzburkala zemlju.

Slika: SAD dominira daleko prema ostvarenom prosječnom BDP-u po stanovniku koji je sa 69.288 dolara po staanovniku: 3,5 puta veći od onoga u Kini i 2,1 puta veći od onog u Rusiji. Interesantno je da je ovaj pokazatelj bolji u SAD-u nego i kod Njemačke (57.928 dolara po stanovniku), te Južne Koreje (46.918 dolara po stanovniku) / Foto: snimka zaslona

Na drugom mjestu je Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu također i drugo po veličini gospodarstvo na svijetu, pod snažnim je nadzorom Komunističke partije. Međutim, ta zemlja pati od unutarnjih borbi i sve veće nejednakosti, kao i optužbi za kršenje ljudskih prava, navodi američki portal. Usprkos svemu tome, Kina ima ogromni utjecaj na svijet.

I dok su prva dva mjesta očekivana, možda najveće iznenađenje koje nam plasira JP pozivajući se na tekst američkog medija, predstavljaju ona koja se odnose na 3. i 4. mjesto spiska najutjecajnijih država svijeta.

Tako se navodi da je, usprkos ratu u Ukrajini, Rusija zauzela treće mjesto. Način na koji se Rusija percipira u svijetu zbog invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija gospodarstvu te zemlje svakako je utjecao na to, piše JP. No, US News navodi da je to još uvijek najveća zemlja na svijetu po površini i da je također jedno od najvećih svjetskih gospodarstava, zahvaljujući proizvodnji nafte i plina. Portal je također primijetio da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i da također sudjeluje u G20.

Na šestom mjestu nalazi se Južna Koreja (prošle je godine bila na 8. mjestu), slijede Francuska, pa Japan, UAE i konačno – na 10. mjestu Izrael / Foto: snimka zaslona

Na četvrtom mjestu, usprkos velikoj gospodarskoj i energetskoj krizi je Njemačka, najmnogoljudnija zemlja Europske unije. Američki portal je primijetio da ta zemlja ima jedno od najvećih gospodarstava na svijetu i da je preuzela značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici od ponovnog ujedinjenja 1990. Također, Njemačka je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika u svijetu, a ima i kulturno značajne osobine.

Na petom mjestu je Velika Britanija. Ujedinjeno Kraljevstvo je “visoko razvijena nacija koja ima značajni gospodarski, politički, znanstveni i kulturni utjecaj”. Naglašeno je i da je Britanija dio političkih i trgovačkih saveza u svijetu, ali i da se mnogo kritizira odluka o njenom izlasku iz Europske unije. Također je navedeno da glavni grad London igra veliku ulogu u globalnom financijskom sustavu i ima “dugu povijest doprinosa umjetnosti i znanosti”, prenosi geopolitika.news.

Razina moći R. Hrvatske i njenog okruženja

Najviše mjesto iz hrvatskog bližeg okruženja ima Italija, na 15-tom mjestu, za koju se navodi da osim što je četvrto najveće europsko gospodarstvo, Italija kroz umjetnička djela, između ostalih, Leonarda da Vincija ali i modnih kuća u Milanu, ima značajan kulturni utjecaj koji je uvijek bio dubok. Naglašava se i značajan turistički utjecaj temeljen na ostacima grčke, etruščanske i rimske civilizacije. Regionalna kuhinja ove zemlje također ima snažan utjecaj na kulinarstvo diljem svijeta.

Poslije Italije najmoćnija država, koja je i kroz povijest imala snažan utjecaj na hrvatski narod i njegovo okruženje je Turska, koja je smještena na 17-to mjesto po moći, ali značajno lošije po sveukupnoj procjeni (na 30-to mjesto).

Poslije Italije i Turske sljedeće na ljestvici su Austrija na 37. mjesto i Poljska 38 mjesto.

Više detalja ovdje

Češka je zauzela 57. mjesto po moći i 44 mjesto sveukupno promatrano, sa BDP-om (bruto domaćim proizvodom) od 282 milijarde dolara, stanovništvom od 10,7 milijuna i BDP-om po stanovniku od 44.261 dolara.

Od 85 zemalja koliko ih se procjenjuje po kriteriju moći na začelju su zemlje koje predvodi Srbija (72. mjesto), Mađarska (74 mjesto), Rumunjska (77 mjesto), Hrvatska (78 mjesto), Bugarska (79 mjesto), Slovačka (80 mjesto), Slovenija (82 mjesto), Litva (83 mjesto) i Latvija (84 mjesto).

Zanimljivo je i da prema ljestvici sveukupno promatrano najboljih zemalja od ove skupine susjednih država je Hrvatska rangirana najbolje (45 mjesto), dok najlošiju ocjenu ima Srbija (81 mjesto). Poslije Hrvatske je po ovoj sveukupnoj ljestvici najboljih zemalja najbliža Mađarska (48 mjesto), a Slovenija je zauzela tek 61 mjesto.

Ovaj sveukupni poredak najboljih zemalja i rezultat Hrvatske je posljedica više različitih kriterija (slika dolje) iz kojih je vidljivo kako je sveukupni rezultat uvelike narušen najlošijim pokazateljom moći što je izrazito začuđujuće s obzirom na:

 • nasilnu hrvatsku povijest ratnih događanja iz bliže i dalje povijesti,
 • konstantne nestabilnosti koja proizlazi iz:
  • graničnog položaja EU,
  • graničnog položaja tzv.zapadnog svijeta i kulture, ali i
  • manje-više agresivnih pretenzija susjednih zemalja na hrvatsko ozemlje i obalu, kroz cijelu povijest.
Slika: Sveukupni rezultat na ljestvici najboljih zemalja je posljedica više različitih kriterija a Hrvatska je dobila najbolje ocjene za: mogućnost avanturizma (26 mjesto) i po kvaliteti života (29 mjesto), dok je najlošiji rezultat ostvaren u moći zemlje (78 mjesto), koji je opet rezultat više dodatnih kriterija od kojih je najlošiji nedostatak vodstva-vođe, dok je daleko najbolji kriterij članstvo u NATO savezu – više detalja ovdje / foto: snimka zaslona

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
usnews.comgeopolitika.news

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button