DomovinaPovijest

NA DANAŠNJI DAN: 17. kolovoza 1990. počela je tzv. balvan revolucija

Na današnji dan, 17. kolovoza 1990. započela je tzv. balvan revolucija. Pobunjeni Srbi su balvanima i kamenjem zapriječili prometnice i tako, usred turističke sezone, odsjekli jug od sjevera Hrvatske.

Knin je postao žarištem velikosrpske pobune koja je kulminirala postavljanjem balvan barikada.

Prve barikade digli su u okolici Knina, a zatim na još nekoliko mjesta u sjevernoj Dalmaciji.

Tijekom poslijepodneva 17. kolovoza 1990. iz Knina su stizale dramatične vijesti. Milan Babić, ondašnji predsjednik Skupštine općine Knin, proglasio je ratno stanje. Štab za obranu grada proglasio je pripravnost građana, koja je stupila na snagu odmah. Sve ceste u smjeru Knina bile su blokirane.

Na prilazima gradu stajale su naoružane seoske straže.

Kako piše HRT-ov portal Dani ponosa, bio je to logičan slijed pobunjeničkih previranja u krajevima s većinski nastanjenim srpskim stanovništvom. Nakon masovnih mitinga obilježenih ratnim radikalizmom, najavljen je referendum o odcjepljenu. Srbi su u Kninu 1. srpnja osnovali takozvanu „Srpsku Autonomnu Krajinu“.

Istovremeno kninski milicajci odbili su lojalnost hrvatskoj državi ne želeći nositi službene hrvatske oznake na odorama i kapama.

Posjetio ih je i pokušao razuvjeriti ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac. On je u opasnim okolnostima praktično bio potjeran iz grada. Time je Knin postao žarištem velikosrpske pobune koja je kulminirala postavljanjem balvan barikada.

Razlog za „balvan revoluciju“ bio je pokušaj MUP-a da zbog najavljenog referenduma o odcjepljenju, oduzme oružje rezervnom policijskom sastavu na području gdje se prijetilo pobunom.

U Obrovcu i Kninu oružje rezervne policije podijeljeno je srpskim civilima i milicajcima te su pobunjenici organizirali straže te kamenjem, drvećem i vozilima blokirali prometnice. Time je prekinuta veza između kontinentalne Hrvatske i Dalmacije.

Franjo Tuđman zbog “Balvan”revolucije zapovijedio je hitnu intervenciju

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zapovjedio je hitnu intervenciju. Međutim, oklopne transportere koji su krenuli Ličkom magistralom u Titovoj Korenici zaustavilo je srpsko stanovništvo pa su se povukli prema Slunju.

Također, tri helikoptera s pripadnicima specijalne policije koje su kod Ogulina presrela tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije i prisilila ih da odustanu od obavljanja zadaće.

Iako su Srbi 20. rujna kod Civljana pucali na policijsku ophodnju situacija se za nekoliko dana smirila. Ipak „balvan revolucija“ jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost od pobunjenih Srba i JNA morati braniti oružjem.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button