Povijest

BAĆIN: ZABORAVLJENI MASAKR CIVILA BEZ ODGOVORNOSTI

U selu Baćin nalazi se druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare. Prije točno 30 godina srpska paravojska smaknula je najmanje 56 civila, mahom žena i staraca.

Kad su 1997. posmrtni ostaci ubijenih civila u Baćinu ekshumirani čak su i sudski vještaci doživjeli šok. Potpuno zdrobljene lubanje, odvojena tijela, trup na jednoj strani, noge na drugoj, ruke na trećoj…isprepletena tijela ležala su jedna preko drugih. Natiskana. Izlomljena, deformirana i raskomadana u više dijelova.

O zločinu u Baćinu kraj Hrvatske Dubice na Banovini premalo se zna, stravičan zločin široj javnosti gotovo je nepoznat, a počinitelji su nekažnjeni. A u Baćinu se nalazi druga najveća masovna grobnica u Domovinskom ratu nakon Ovčare.

U ljeto i jesen 1991. Banovinom su tekli potoci krvi: Petrinja, Kostajnica, Baćin, Glina, Topusko, Kukuruzari, Majur, Kozibrod, Hrvatska Dubica, Maja, Skela, Hrvatski Čuntić, Kraljevčani, Novo Selo Glinsko, Joševica, Kostrići…beskrajan je popis mjesta stotina zločina koje su Srbi počinili južno od rijeke Kupe.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button