Povijest

Šumadinac u obrani Hrvatske:”Došao sam da se borim za demokratiju!”

Fotografiju loše kvalitete prati jedna od nevjerojatnih priča iz Domovinskog rata. Na slici je pripadnik 2. A brigade ZNG-a „Gromovi“, Željko Milosavljević – Žika.

Milosavljević je Srbin iz Kruševca koji se putujući preko Austrije, u kritičnom razdoblju studenog 91.’ priključio obrani Hrvatske . Priča pokojnog Milosavljevića na najjasniji način pojašnjava osnovne okolnosti u kojima se branila Hrvatska. Ta priča svjedoči o ispravnosti obrambenog rata od agresije, ali i o činjenici da je Hrvatsku 91.’ branio mali broj onih najboljih i najodvažnijih. Konačno, a vezano uz prethodnu činjenicu, Milosavljevićeva priča jasno svjedoči da 91.’ nije bilo bitno tko je kakve nacionalnosti, nego tko je bio dobar čovjek. Milosavljević, koji je bio teško ranjen pri izvlačenju ranjenog suborca, nastavio se boriti u „Gromovima“ i dočekati punu „demokratiju“, ali je nažalost prerano, sa svega 50 godina preminuo 2017. u državi za čiju se slobodu borio.

U očekivanju boljih fotografija prenosimo kratko sjećanje suborca Željka Čoraka Banića: „U početku nismo imali baš povjerenja u Žiku, a njegov dolazak bio je blago rečeno šokantan. Iskreno, kad je on bio na straži spavali smo na jedno oko. Bilo je često i podbadanja koja je on stoički podnosio. Sve sumnje i podbadanja nestale su kad je teško stradao pri izvlačenju suborca iz minskog polja. Iako mu je amputirana potkoljenica ubrzo se vratio, s još nezaraslim bataljkom u bojnu. Žika je bio dobar borac i čovjek. Umro je i sahranjen u Dalju. Tamo je zasnovao obitelj, kupio manju kuću u kojoj je provodio dane u mirovini, često boraveći na Dunavu. Zapovjednik bojne Željko Ćubela mi je rekao da se u govoru na pogrebu obavezno sjetim kako je na dolasku rekao : “Došao sam da se borim za demokratiju!”

Izvor:Tomislav Šulj/FB ”Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button