Povijest

Heroji nikada ne umiru-pukovnik Slaven Grubišić

Pukovnik SLAVEN GRUBIŠIĆ,dozapovjednik Pukovnije “Ante Bruno Bušić”Rođen 29. 4. 1970. u Posuškom Gracu. Ljeti devedesete Hrvatska se počela otimati iz srpskih ralja, već tada Slaven je bio pripadnik postrojbe za posebne namjene MUP-a. Otišao je među prvima, tada kad su rat slutili samo najvidovitiji. Osnutkom ZNG odlazi u 4. gardijsku,lavovima.

U lipnju 1991. prelazi u specijalne postrojbe GS HV. Ratovao je s bojnom “Zrinski” po cijeloj Hrvatskoj. Zima ’91/ ’92 sprema se rat u Hercegovini. Slaven opet dolazi među prvima, s nekoliko suboraca iz postrojbe, sve mladim časnicima Hrvatske vojske. Kad je u Posuškom Gracu osnovana bojna “Knez Branimir”, radio je na ustroju bojne. Nakon dužnosti zapovjednika satnije, ubrzo je preuzeo dužnost dozapovjednika bojne. Nastankom Pukovnije “Ante Bruno Bušić” imenovan je njezinim dozapovjednikom, da bi odlaskom zapovjednika preuzeo vodstvo Pukovnije i zatim ponovo dužnost dozapovjednika. Početkom travnja ’92. Slaven je odveo “BUŠIĆE” na teren , i gotovo svi su tada prvi puta osjetili rat. Nižu se tereni Livno, Mostar, Blagaj, Podveležje. Koji od “BUŠIĆA” ne pamti Podveležje ?

Slaven je uvijek bio ispred mudro vodeći svaku akciju, procjenjujući teren i situaciju. Časničku školu završio je s odličnim uspjehom, kao drugi najbolji u prvoj klasi časnika HVU.

Promaknut u čin bojnika, imenovan dozapovjednikom Pukovnije “ABB”. Slaven je donio novu snagu , vodio je dvije akcije. Gubavica i južni dio Mostara odrađeni su bez gubitaka. Iako su mu govorili da kordinira akcije iz pozadine, s osmjehom na licu bi rekao : “Za mnom”!

A onda šok,16. 7.’ 93 Slaven je poginuo u Mostaru.

Pokojni Slaven Grubišić…..bacio se na bombu i svojim životom spasio živote 20 prijatelja…heroji nikad ne umiru !!!

Nek ti je vječna slava i hvala Hrvatski viteže!!!

Video je posvećen svim poginulim vojnicima iz Pukovnije “Ante Bruno Bušić”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button