Svijet

Podaci UN-a otkrivaju gotovo šokantne podatke učinka Covida na dječje obrazovanje

Broj djece koja su “izgubila” školovanje, prema podacima UN-a, tijekom pandemije je katastrofalan. Do 70% desetogodišnjaka u zemljama s niskim i srednjim dohotkom ne može pročitati ili razumjeti jednostavan tekst, u odnosu na 53% prije Covida, pokazalo je istraživanje.

Zatvaranje učionica i dalje pogađa više od 635 milijuna djece diljem svijeta, a mlađa i marginaliziranija djeca suočavaju se s najvećim gubitkom u učenju nakon gotovo dvije godine Covida, prema dječjoj agenciji Unicef, koja je pozvala na intenzivnu podršku kako bi se učenicima pomoglo da se oporave.

Diljem svijeta, od Etiopije do SAD-a, djeca su izgubila osnovnu pismenost i matematičke vještine, a njihovo mentalno i fizičko zdravlje je narušeno.

Podaci UN-a otkrivaju gotovo šokantne podatke učinka Covida na dječje obrazovanje 
crodex.net
Izvor: Youtube snimka zaslona

U Južnoj Africi školarci zaostaju jednu cijelu školsku godinu sa gradivom, a oko 500.000 ih je napustilo školu između ožujka 2020. i listopada 2021.

Gubici u učenju zabilježeni su u SAD-u, uključujući Kaliforniju, Colorado, Tennessee, Sjevernu Karolinu, Ohio, Virginiju i Maryland. U Teksasu je dvije trećine djece u trećem razredu (od osam do devet godina) testirano i rezultati su ispod svake razine u usporedbi sa rezultatima iz 2019.

Procjenjuje se da su u Etiopiji djeca osnovnoškolskog uzrasta na razini od 30-40% u znanju iz matematike u usporedbi sa 2019. godinom.

Robert Jenkins, Unicefov voditelj obrazovanja, rekao je: “U ožujku ćemo obilježiti dvije godine poremećaja globalnog obrazovanja povezanih s Covidom. Jednostavno, gledamo na gotovo nepremostive razmjere gubitka školovanja djece. Iako smetnje u učenju moraju prestati, samo ponovno otvaranje škola nije dovoljno. Učenicima je potrebna intenzivna podrška da povrate izgubljeno obrazovanje.

Šteta koju su zagovaratelji “strogih mjera” nanijeli našoj djeci je nepopravljiva, no oni i dalje inzistiraju na raznim “mjerama” usmjerenim na djecu. Ne postoje nikakvi dokazi da su bilo kakve mjere usmjerene na djecu korisne. Doslovno ne postoje nikakvi dokazi. S druge strane postoje vrlo čvrste i velike studije koje jasno pokazuju da su primjerice maske u školama praktično beskorisne. Maltretiranje djece mora prestati odmah.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Guardian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button