Povijest

Ni nakon 31 godine nema pravde za zločin nad Hrvatima u selu Laništa pored Brčkog

Prošlo je 31 godina od monstruoznog zločina koji se dogodio u hrvatskim selima nekadašnje općine Brčko.

08. svibnja 1992. godine u napadu srbočetničkih bandi na hrvatska sela Laništa, Vukšić, Marković Polje, Krepšić i Ulice zvjerski su ubijena 32 hrvatska civila. Civili, uglavnom starije životne dobi, koji nikome nisu ništa nažao učinili nisu ni pretpostavljali kakva ih sudbina čeka . Ubijeni su i izmasakrirani na svojim kućnim pragovima, samo zato što su Hrvati.Najstarija žrtva imala preko 90 godina.

Za ovaj zločin, koje su počinile srpske snage, do dana današnjeg nitko nije odgovarao.O strahotama ovoga zločina svjedoče očevidci među kojima je bio i mještanin Ulica koji kaže: „Vidio sam njihova četiri transportera i grupu njihovih vojnika koji su krenuli iz dvorišta Blagoja Pekića.

Četnici su tada ubili: Ivana Stjepanovića iz Ulica, Augustina Stjepanovića iz Ulica, Marijana Stjepanovića iz Ulica, Iliju Stjepanovića iz Ulica, Jozu Stjepanovića iz Ulica, Marka Bjelića iz Laništa, Antu Filipovića iz Laništa, Martu Matanović iz Laništa, Niku Matanovića iz Laništa, Matu Filipovića i njegovu cijelu obitelj. Posebno je težak zločin nad supružnicima Ljubom i Markom (Ipakovi) iz Donjeg Rahića. Oni su u svom dvorištu obješeni za noge, oderana im je koža s tijela, umazani su ljudskim izmetom i posuti solju. Nađeni su mrtvi tek poslije nekoliko dana.“
Zločin se dogodio tjedan dana prije nego što će se u Brčkom uspostaviti organizirana obrana hrvatskih sela i formirati 108. HVO brigada.

Nakon što je grad Brčko okupiran i nakon što se u u zloglasnim logorima u samom gradu počinio niz zločina, tamošnja srpska vlast je naredila da se učini sve kako bi se proširio “koridor” kroz bosansku Posavinu, tako da su stradala hrvatska sela i svi ljudi koji su se zatekli u svojim domovima.

Iako postoji dokazni materijal te da su saslušani brojni svjedoci, nije započeo postupak kako bi se procesuirali odgovorni za ovaj zločin.

Brčanski Hrvati traže da se nadležne institucije očituju o ovom slučaju i što prije obznane zašto se ni nakon više od 30 godina od počinjenja zločina još nikoga nije privelo licu pravde.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button