Svijet

„Ultra-cijepljeni“ Izrael doživljava ogroman porast COVID-19 slučajeva dok „stručnjaci“ izbjegavaju jedini logičan zaključak

Izrael je jedna od procijepljenijih nacija na svijetu. 80% njihovog podobnog stanovništva je cjepljeno, daleko iznad onoga što se nekada smatralo nivoom „imuniteta stada“, neophodnim da bi se život vratio u normalu. Unatoč njihovom uspjehu u tome da stanovništvu ubrizgaju eksperimentalne lijekove, zemlja pati od velikog porasta slučajeva. U utorak je bio skoro najveći broj novih slučajeva koje je nacija imala od početka pandemije.

Za to postoji mnogo razloga. Neki ukazuju na to da se Izrael otvorio i pustio ljude da skinu maske na kratko.

Drugi kažu da je normalno da povremeno dolazi do skokova nakon masovnih cjepljenja, zanemarujući doslovno svako uspješno cjepivo u svjetskoj povijesti. Zatim, postoje oni koji pokušavaju pomjeriti granicu, okrivljujući Delta inačicu koja nas je primorala prihvatiti da je cjepivo više odvraćanje nego zaštita.

Jedna posebno neupućna voditeljica vijesti uporedila je cjepiva sa satovima, rekavši „Neki satovi su vodootporni, dok su drugi vodoresidentni“. Činilo se kako misli da je pametna nakon što je otkrila svoju analogiju.

cijepljeni
Slika: Kretanje broja novozaraženih u odnosu na jedan milijun stanovnika (sedmodnevni prosjek) sa presjekom stanja na dan 25.08.2021.g. Izvor OurWorldinData

Ono što nećete čuti od nikoga u vladi, vodećim medijima, akademskim krugovima ili Big Tech jeste da je ovo jedini logičan zaključak: „cjepiva“ ne funkcioniraju.

U članku The Daily Beast raspravljalo se o okolnostima u Izraelu. Po nalogu vlasti, oni su promijenili smisao članka prema promoviranju cjepiva unatoč činjenicama na terenu. Ali, kako je rekao izraelski car za koronavirus, dr Salman Zarka, „nažalost, brojke ne lažu“.

Veliki porast infekcija COVID-19 u Izraelu, jednoj od procjepjenijih zemalja na svijetu, ukazuje na složen put koji čeka Ameriku.

U srpnju je u Izraelu bilo nekoliko dana sa nula novih infekcija COVID -19. Zemlja je započela svoju nacionalnu kampanju cjepljenja u prosincu prošle godine i ima jednu od najvećih stopa procijepljenosti u svijetu, pri čemu je 80 % građana starijih od 12 godina potpuno vakcinisano. Većina Izraelaca je mislila da je COVID poražen. Ukinuta su sva ograničenja i Izraelci su se vratili na prepune zabave i  mjesta molitve bez maski.

Dva mjeseca kasnije: Izrael je u utorak prijavio 9.831 novootkriven slučaj, ne daleko od najgore dnevne brojke ikada zabilježene u zemlji – 10.000 – na vrhuncu trećeg vala. Više od 350 ljudi umrlo je od bolesti u prva tri tjedna kolovoza. Na tjednoj konferenciji za novinare, direktori sedam javnih bolnica izjavili su da više ne mogu primiti nijednog pacijenta sa koronavirusom. Sa 670 pacijenata sa COVID-19 kojima je potrebna intezivna njega, njihova odjeljenja su prepuna, a osoblje preopterećeno.

„Ne želim vas uplašiti“, rekao je car izraelskog koronavirusa dr Salman Zarka ovog tjedna izraelskom parlamentu. „Ali ovo su podaci. Nažalost, brojke ne lažu.”

Šta se dogodilo?

Evo što se dogodilo. Bili smo prevareni. Još uvijek smo varani. „Cjepiva“, koja nisu ništa poput bilo kojih uspješnih cjepiva iz prošlosti, doživjela su veliki neuspjeh. To što jedna nacija koja je toliko procjepljena, kao što je Izrael, prolazi kroz veliki porast slučajeva Covida ne može se kategorizirati kao bilo što drugo osim dokaza da cjepiva ne funkcioniraju. Točka. Kraj priče.

Nažalost, to nije kraj priče. Logika je izbačena kroz prozor. Članak nastavlja i pokušava objasniti što se događa:

Složena i otrežnjujuća istina je da nisu pojedinačna politika ili događaj doveli Izrael do ove krize, rekao je za The Daily Beast Hagai Levine, profesor epidemiologije na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu. Smrtonosni splet okolnosti doveo je Izrael u propast, a većina okolnosti se može sažeti kao: „Još uvijek smo usred pandemije i nema srebrnog metka.“

“Svi vektori su utjecali na porast morbiditeta”, rekao je on.

Ali glavni uzroci trenutne nevolje Izraela su dominacija ekstremno zaraznog Delta soja, koji su u zemlju donijeli Izraelci vraćajući se sa odmora u inozemstvu tijekom tjedana u kojima je Izrael odustao od svih restriktivnih mjera – zajedno sa zabrinjavajućim smanjenjem učinkovitosti cjepiva nakon otprilike šest mjeseci.

Izrael je procjepio svoju populaciju gotovo u cijelosti cjepivom Pfizer/BioNTech, koje je u ponedeljak dobilo puno odobrenje FDA i ostaje zlatni standard za prevenciju teških bolesti usljed koronavirusa.

Obratite pažnju na to kako pokušavaju našminkati svinju nazivajući injekcije Pfizera „zlatnim standardom za prevenciju teških bolesti usljed koronavirusa“. Sa ovim smo suočeni, ali postoji nova srebrna podloga u njihovoj novoj retorici. Ako su „cjepiva“ dobra za sprječavanje ozbiljnih bolesti a nisu učinkovita u sprječavanju zaraze, zar to ne bi trebalo učiniti obavezno cijepljenje nepotrebnim? Svodi se na osobni izbor ako su cijepljeni jednako zarazni kao i necijepljeni, što je očigledno.

Malo je vjerovatno da će logika pokolebati pristalice cjepiva. Oni žele obavezna cjepiva i biti će potrebni zajednički napori onih koji vole slobodu kako bi spriječili Ameriku da postane poput Australije ili još gora.

Autor: J.D. Rucker / izvor: Logično.com

Procjepljenost Izrael i Hrvatska sa presjekom na dan 24.08.2021. – izvor OurWorldindata
Slika prikazuje stopu smrtnosti koja se iskazuje kao postotak potvrđenih smrti u odnosu na potvrđeni broj zaraženih. Prema ovim podacima je 3,2 puta veća stopa smrtnosti u Hrvatskoj

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button