Magazin

Dinosauruse vole natprosječno inteligentna djeca

Djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri zasebna istraživanja posvećena “intenzivnim interesima”

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male djece u nekom će trenutku razviti “intenzivan interes” za neku temu – a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurima.

Ako tvoje dijete ima opsesiju dinosaurima i zna svaku činjenicu o T-Rexu – opusti se i uživaj!

Zašto? Pa, tvoj dino-ljubitelj ima tendenciju biti natprosječne inteligencije s povećanim rasponom pažnje, bolje će baratati jezičnim vještinama i obrađivati informacije. Ukratko, djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri odvojena istraživanja posvećena onome što znanstvenici nazivaju “intenzivnim interesima”. Impresivno!

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male djece u nekom će trenutku razviti “intenzivan interes” za neku temu – a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurima. Nije još poznato čime je taj interes potaknut, ali je sigurno da djeca u dobi od druge do šeste godine mogu imenovati više dinosaura od svojih roditelja. Pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Kelli Chen smatra da je to dokaz da možeš učiti, a da ne znaš da to činiš.

“Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i stjecanje stručnosti je općeniti proces učenja. Istraživanje teme i njeno usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanja”, pojašnjava Kelli Chen dodajući da je dječje osnovno zanimanje igra pa kroz nju najbolje uče. Veliku ulogu igra i činjenica da djeca vole pokazati da znaju više i bolje od svojih roditelja. 

“Ako roditelj može imenovati tri ili četiri vrste dinosaur-a, a dijete 20, u sebi će razvijati osjećaj autoriteta”, smatra paleontolog Kenneth Lacovara. Spomenuto istraživanje je pokazalo da se interes za određenu temu kod djece značajno smanjuje o roku od šest mjeseci do tri godine, ali ono što djeca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

http://crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button