Magazin

Vodena staza Hutovog blata je nova turistička atrakcija u Hercegovini

 U Parku prirode Hutovo Blato, koji svojim ljepotama godinama mami domaće i strane turiste, uspostavljena je Vodena staza kao nova turistička atrakcija ovog bisera na jugu Hercegovine.

Vodena staza Hutovog blata posjetiteljima omogućava doživljaj čarobnog svijeta vodenih staništa i jedinstvene flore i faune, pružajući nezaboravne trenutke koje će dugo pamtiti, a uspostavljena je u sklopu EU projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE”.

Dio je to novog turističkog proizvoda – Plave propusnice koja će, uz Hutovo blato, omogućiti posjete projektnim partnerima te njihovim novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom Dubrovniku i Akvarijumu, Kotoru i Akvarijumu Boka te Vodenom putu u Mostaru i rijeci Neretvi, a privlačit će više turista u ovu regiju, piše Klix.ba. Sa 61 povremenim ili stalnim izvorom, rijekom Krupom i šest jezera povezanih kanalima i jarugama, Hutovo blato, kao dio močvarnog kompleksa delte rijeke Neretve, stanište je brojnim rijetkim, ugroženim i endemskim vrstama.

Vodena staza Hutovog blata započinje u Karaotoku, ukrcavanjem na brodice na platou pristaništa. Posjetitelji uz stručno vodstvo plove od Karaotoka kroz Kanal Sunca do rijeke Krupe, a zatim rijekom do i preko Deranskog jezera, gdje se prolazi kroz Brankove vrbe, Škrkinu jarugu, Toljevac, Đevojku, Risović, Galebicu Donju, Brzi klanac, Struge i Deransko jezero. Potom kroz Bjelinsku i Deransku rječinu, kroz netaknutu prirodu, put vodi dalje do jezerskih bisera Drijen i Orah, koja se podzemnim izvorima opskrbljuju hladnom vodom Bregave.

Nakon odmora i osvježenja na uređenom izletištu na obali, u brdovitom okruženju Drijenskog jezera, posjetitelji se istom stazom vraćaju do Karaotoka. Prof. dr. Svjetlana Stanić-Koštroman, koja je radila na izradi Vodene staze, kaže kako je ruta odabrana na način koji posjetiteljima osigurava jedinstven doživljaj iznimne biološke i krajobrazne raznolikosti ovog submediteranskog Ramsarskog područja i parka prirode. “Okosnicu staze čine vrlo raznoliki vodeni ekosustavi, odnosno rijeka Krupa te Deransko jezero, Orah i Drijen, koji predstavljaju najočuvaniji dio močvarnog kompleksa delte Neretve.

Ploveći okruženi gustim tršćacima, posjetitelji imaju priliku vidjeti vrlo raznoliku faunu ptica, koje su posebno prirodno bogatstvo Hutova blata”, istaknula je Stanić-Koštroman. Od 163 vrste ptica zabilježenih na ovom području, kako naglašava, skoro sve su pod zaštitom prema međunarodnim konvencijama i direktivama. Hutovo blato je također značajno mrijestilište riba u slivu rijeke Neretve, među kojima se na ovom prostoru mrijesti i 12 endemskih vrsta. Deransko jezero je stanište za čak devet endemskih vrsta riba, a ekosistemi jezera Oraha i Drijena mrestilište su ugrožene endemske vrste, neretvanske plotice.

Cijela vožnja u oba smjera traje oko tri sata, tijekom koje posjetitelji mogu uživati ne samo u prirodnim ljepotama, već i u jedinstvenim lokalnim specijalitetima i pićima. Park prirode Hutovo blato projekt “EXChAngE” provodi u sklopu programa “Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020” – trilateralnog programa posvećenog jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja.

Cilj je postići bolju kvalitetu života ljudi koji žive u pograničnim regijama kroz poboljšanje kvaliteta usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne zaštite, zaštitom okoliša i biološke raznolikost regije te promoviranjem održive energije, njegovanjem kulturne i prirodne baštine omogućiti bolje poslovno okruženje.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button