Magazin

ŠTO DJECA NE KAŽU RODITELJIMA …

 1. Ne vičite na mene. Tada vas se bojim i mislim da ako vičete na mene, sigurno sa mnom nešto nije u redu.
 2. Slušajte me. Kad vam kažem o onome što mi je važno, pogledajte me u oči. Tada osjećam da sam vam ja i moja pitanja važni.
 3. Pustite me da odrastam vlastitim tempom. Ne tjerajte me da radim stvari za koje još uvijek imam vremena. Zapamtite da sam dijete i svijet najbolje otkrivam kroz igru.
 4. Volim kad provodite vrijeme sa mnom. Dobro ste raspoloženi, igrate se sa mnom, smijemo se i stvaramo lijepe uspomene u koje ću se kao odrasla osoba rado vratiti.
 5. Ne uspoređujte me s mojom braćom i sestrama ili vršnjacima. Tada se osjećam loše i postajem ovisan o vašim pohvalama.
 6. Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Ista kao i tvoji.
 7. Naučite me da se brinem o svojim potrebama. Odspavajte, odmorite se, bavite se svojim interesima, upoznajte prijatelje. Pokažite mi da biti roditelj i provoditi vrijeme s bebom može biti izvor radosti. Zaista ne želim vidjeti kako patite i žrtvujete se za mene, a zatim se uzrujavate i frustrirate. Tada se brinem da je to zbog mene.
 8. Ostanite sa mnom kad se bojim. Ne ismijavajte moje strahove iz djetinjstva. Recite mi da ste se i vi jednom bojali mraka i pustite me da držim baterijsku lampu kraj kreveta.
 9. Volite me jer jesam. Ne zato što brzo trčim, recitiram pjesme i “pristojan sam”. Volite me i kad pogriješim i trebam vašu podršku. Potrebno mi je biti siguran da me volite čak i kad stvari krenu po zlu.
 10. Pokažite ljubav jedno prema drugome. Od vas učim rješavati sukobe, nositi se s teškim situacijama i razumjeti što je prava ljubav.
 11. Sjetite se da ću najvjerojatnije usvojiti vaša uvjerenja o sebi, o drugim ljudima, o životu. Odvojite vrijeme da razmislite jesu li vaša uvjerenja istinita i hoće li mi služiti. Ako mislite da su ljudi loši i iskorištavaju druge, život će mi biti teži i bit ću nepovjerljiv.
 12. Znam da me volite i dajete sve od sebe za mene. Pokažite mi da su loši dani i mali propusti dio života. Izvucite zaključke, vodite računa o svojoj dobrobiti i oprostite sebi. Zahvaljujući tome naučit ću slično reagirati.
 13. Nasmiješite mi se. Umiruje me vaš iskreni osmijeh. Tada se osjećam sigurno i voljeno. S ljubavlju, vaše dijete. (Patrycja Juszkat)

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button