GastroMagazin

Raštika: Zbog ove namirnice Dalmatinci i Hercegovci pucaju od zdravlja, a priprema je jednostavna

Hranjiva je, a niskokalorična pa je kao stvorena za one koji žele smršavjeti.

Zbog svog ljekovitog djelovanja, raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. U sebi sadrži vitamine A, B, C i E kao i velike količine kalcija, antioksidansa luteina, cinka, mangana i folne kiseline.

Ljekovite tvari iz raštike pomažu u regulaciji visokog tlaka, jačaju kosti, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje očiju.

Zbog nje Dalmatinci i Hercegovci pucaju od zdravlja, a nije skupa pa si ju svatko može priuštiti. Na Dolcu se nudi na štandovima u blizini ribarnice  na kojima već tradicionalno svoje proizvode nude dalmatinski OPG-ovci.

Među njima je i Ivo Marić koji raštiku rijetko propušta, a otkrio nam je i svoje omiljeno jelo, raštika na dalmatinski. Recept je, veli, jednostavan da jednostavniji ne može biti. Sve što vam treba je raštika, nekoliko krumpira, suho meso i maslinovo ulje.

-Najlakše ju je spremiti na dalmatinski način. Nasjeckajte na sitno raštiku i nekoliko krumpira i stavite kuhati. Dodajte soli, papra i maslinovog ulja. Kada se skuha iscijedite i dodajte još malo češnjaka. Posebno skuhajte suho meso i poslužite – otkrio je za Večernji list omiljenu recepturu Ivo. Na kontinentu pak raštiku vole pripremati kao varivo, a i taj je recept jednostavan.

-Treba vam raštika, ja stavim i malo poriluka, krumpir narezati na kocke. Od mesa ja stavljam svježu vratinu, odvojim od kostiju i na kockice, po željama, netko voli suhu bravetinu da malo da miris. Kuha se, i začini po želji. Za čišćenje organizma nema bolje stvari- savjetuje pak umirovljenik Miljenko.

Video možete pogledati OVDJE.

Izvor: vecernji.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button