GastroMagazin

Šunka za Uskrs – upute za pripremu najsočnije šunke

Saznaj kako najbolje skuhati uskršnju šunku, koje začine dodati i kako je održati svježom i ukusnom i nekoliko dana nakon kuhanja.

Mirisna kuhana šunka sigurno je glavna zvijezda uskrsne trpeze, a ono po čemu se najprije ocjenjuje kvaliteta njezine pripreme je – sočnost. Kao i kod mnogih drugih jela, metode postizanja željenog okusa i teksture kuhane šunke razlikuju se među kuharima, no mi ti donosimo neke korisne i isprobane upute i savjete koji će iz tvoje šunke “izvući ono najbolje”.

Koju kuhanu šunku odabrati? 

Iako se u kulinarstvu pod kuhanom šunkom podrazumijeva samo obrađeni svinjski but, za Uskrs se umjesto buta, na isti način može se kuhati i lopatica. Stoga prilikom kupnje obrati pažnju na vrstu mesa kojeg kupuješ – svinjska lopatica zasigurno predstavlja ukusno meso, no imaj na umu da ipak postoji razlog zašto je svinjski but “prava” šunka.

Na tržištu se mogu naći usoljene te dimljene, sušene ili već kuhane šunke, odnosno lopatice, koje se prodaju sa ili bez kosti ili kože, u cjelovitom komadu ili tzv. rolane šunke, koje se sastoje od nekoliko manjih komada svinjskog buta međusobno povezanih mrežicom. Za najbolji odabir među navedenim različitim proizvodima nemamo savjeta budući da glavnu ulogu u ovom slučaju igraju tvoji osobni ukusi.

Koliko se kuha uskrsna šunka?

Duljina kuhanja ovisi o težini šunke. Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperi u hladnoj vodi te joj po želji odstrani kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku, zatim, položi u odgovarajući lonac te dodaj vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhaš onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćemo tri sata.

Uporaba začina

Budući da su šunke slane same po sebi, vodu u kojoj je kuhaš nemoj soliti, a ukoliko želiš dodati začine, u vodu možeš ubaciti nekoliko listova lovora i papar u zrnu.

Šunka kuhana u vinu

Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku puniš lonac sa šunkom, možeš zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.

Šunku ostavi hladiti u vodi

Nakon kuhanja, kako bi održala sočnost, šunku ostavi hladiti u vodi u kojoj se kuhala, a kasnije tu vodu odbaci. Imaj na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, stoga je uputno pripremiti je dan ranije. Ohlađenu šunku čuvaj u hladnjaku u što većim komadima, omotanu aluminijskom ili prijanjajućom folijom kako bi održala vlažnost. Ostaci šunke u hladnjaku će održati svježinu tri do četiri dana.

Kuhana šunka za Uskrs – upute za pripremu (recept)

Šunku stavi u hladnu vodu, dodaj začine i kuhaj u nesoljenoj vodi do trenutka ključanja vode. Vatra ne smije biti prejaka, a šunka se kuha u polupoklopljenoj posudi. Za bogatiji okus i miris šunke, u vodu se mogu dodati razni začini: papar u zrnu, listovi lovora, ružmarin, piment, anis, borovnica, mediteranski izačini ili drugi začini po želji. Nakon kuhanja, šunku je potrebno ostaviti poklopljenu da se u toj vodi potpuno ohladi. Šunku posluži uz punjena jaja, mladi luk, pogaču ili pincu i hren. 

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button