Magazin

Odgojila sam 2 uspješna izvršna direktora i doktora. Evo ‘nepopularnog’ roditeljskog pravila koje sam uvijek koristila na svojoj djeci

Evo poziva na uzbunu za roditelje: previše radimo za svoju djecu. Ovo je korijen tzv.”helikopterskog odgoja”, u kojem neprestano uklanjamo prepreke kako se naša djeca ne bi morala nositi s izazovima.

Bilo je mnogo nepopularnih pravila odgoja kojih sam se pridržavala kao mlada majka. Ali moje pravilo broj 1 odgoja i roditeljstva je bilo: Ne činite ništa za svoju djecu što ona mogu učiniti za sebe.

To je uspjelo svim mojim kćerima. Sve tri su postale vrlo uspješne:

  • Susan je izvršna direktorica YouTubea,
  • Janet je liječnica, a
  • Anne je suosnivačica i izvršna direktorica 23andMe.

Popeli su se na vrh konkurentskih profesija u kojima dominiraju muškarci, navodi cnbc.com.

Slika: Moje pravilo broj 1 odgoja i roditeljstva je bilo: Ne činite ništa za svoju djecu što ona mogu sama učiniti za sebe. / Foto: snimka zaslona izvor

Roditelji moraju prestati maziti svoju djecu

Što više vjerujete svojoj djeci da stvari rade sami, to će oni biti sve snažniji. Ključ je započeti s praksom: to je metoda “ja radim, mi radimo, ti radiš”. Ovo možete isprobati raznim jednostavnim, svakodnevnim radnjama:

  • Buđenje: Neka postave vlastiti alarm.
  • Oblačenje: Neka sami odaberu odjeću.
  • Doručak/ručak/večera: Dajte im jednostavne zadatke poput miješanja tijesta za palačinke, čišćenja kutije za ručak i postavljanja stola.
  • Priprema ruksaka: Neka prođu kroz popis onoga što trebaju ponijeti taj dan.
  • Pravljenje planova: Neka osmisle aktivnosti za vikend ili poslije škole.
  • Provjera domaće zadaće: U redu je ako ne dobiju 100% točnih odgovora. Neka uče na greškama.

Kućanski poslovi su posebno važni. Pranje suđa bilo je velika stvar u našoj kući. Sve su moje kćeri stajale na malom stolcu pored sudopera i prale suđe nakon večere.

A kad bismo išli u kupovinu, zamolila bih ih da kupe samostalno dva kilograma jabuka. Morale su samostalno odabrati one dobre jabuke, kako sam ih ja naučila, i izmjeriti kilograme na vagi.

Kad bismo prekoračili proračun za namirnice, pomogli bi mi odlučiti što ćemo vratiti.

Ne brinite o savršenstvu

Očekivala sam da će moje kćeri svako jutro same spremati krevete. Ha! Krevet koji je pospremilo dijete može izgledati kao da još uvijek spava u njemu. Ali nisam se borila protiv toga. Sve dok su to činile same, bila sam sretna.

Majstorstvo znači ponavljati nešto onoliko puta koliko je potrebno da bi to bilo na kraju kako treba. To me je naučila moja karijera učiteljice. U 80-ima i 90-ima, jedna od navodnih karakteristika dobrog učitelja bila je da je vaš razred bio toliko težak da su mnogi učenici padali.

Ali djeca koja su, na svom prvom ispitu dobila nedovoljan, smatrala su kako nije bilo moguće lošu ocjenu ispraviti i zbog toga su gubili motivaciju za poboljšanjem, jer su na početku bili tako daleko.

Zbog toga sam im davala priliku da ponavljaju svoj rad koliko god puta žele. Njihova se ocjena temeljila na konačnom ishodu. A kad je došlo vrijeme ispitivanja, moji su učenici polagali državne ispite bolje nego 90 posto ostalih.

Željela sam kod svojih učenika nagrađivati učenje i naporan rad, a ne uspjeh prilikom prvog ispita.

Djeca su pametnija više nego što mislite

Da budem potpuno jasna, ne kažem da biste trebali tjerati svoju djecu da rade stvari koje ne razumiju ili za što nisu sposobna, niti kažem da ih trebate pustiti da se igraju na ulici ako to nije sigurno, ili da hodaju do dućana sami ako je susjedstvo opasno.

Ideja je bila naučiti ih kako se nositi s onim što im život donosi. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila svoje kćeri je bila da jedino što možete kontrolirati je kako reagirate na stvari oko sebe.

O autorici: Esther Wojcicki je američka novinarka, učiteljica i autorica bestselera “Kako odgojiti uspješne ljude”. Također je suosnivačica aplikacije Tract.app i voditeljica ureda za roditelje u Seshu. Pratite je na Twitteru @EstherWojcicki.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
cnbc.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button