Magazin

VAŠA DJECA VOLJELA BI OVO DA ZNATE…

Vaša djeca voljela bi ovo da znate, prenio je na svome Facebook profilu misionar Krvi Kristove pater Stjepan Ivan Horvat. “Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Isto kao i vaši”. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Odgajati na kršćanski način znači voditi djecu i mlade prema ljudskim vrijednostima u cjelokupnoj stvarnosti, a jedna od tih stvarnosti je i transcendencija. Potrebno je pripremiti srca da se Gospodin očituje, ali u cjelini, naime, u cjelovitoj ljudskosti, koja također ima tu dimenziju transcendencije. Najveći neuspjeh koji odgajatelj može imati je odgajati ‘unutar zidova’”, poručio je papa Franjo u govoru sudionicima svjetskog kongresa za katolički odgoj u studenom 2015.

Da biste bili uspješniji na svome putu roditeljstva, pročitajte poruke koje je pripremila psihologinja Patrycja Juszkat, a koje vam mogu otkriti ono što je vašem djetetu najpotrebnije.

Vaša djeca voljela bi ovo da znate

1. Ne vičite na mene. Tada vas se bojim i mislim da ako vičete na mene, sigurno sa mnom nešto nije u redu.

2. Slušajte me. Kad vam kažem o onome što mi je važno, pogledajte me u oči. Tada osjećam da sam vam ja i moja pitanja važni.

3. Pustite me da odrastam vlastitim tempom. Ne tjerajte me da radim stvari za koje još uvijek imam vremena. Zapamtite da sam dijete i svijet najbolje otkrivam kroz igru.

4. Volim kad provodite vrijeme sa mnom. Dobro ste raspoloženi, igrate se sa mnom, smijemo se i stvaramo lijepe uspomene u koje ću se kao odrasla osoba rado vratiti.

5. Ne uspoređujte me s mojom braćom i sestrama ili vršnjacima. Tada se osjećam loše i postajem ovisan o vašim pohvalama.

6. Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Ista kao i tvoji.

7. Naučite me da se brinem o svojim potrebama. Odspavajte, odmorite se, bavite se svojim interesima, upoznajte prijatelje. Pokažite mi da biti roditelj i provoditi vrijeme s bebom može biti izvor radosti. Zaista ne želim vidjeti kako patite i žrtvujete se za mene, a zatim se uzrujavate i frustrirate. Tada se brinem da je to zbog mene.

8. Ostanite sa mnom kad se bojim. Ne ismijavajte moje strahove iz djetinjstva. Recite mi da ste se i vi jednom bojali mraka i pustite me da držim baterijsku lampu kraj kreveta.

9. Volite me jer jesam. Ne zato što brzo trčim, recitiram pjesme i “pristojan sam”. Volite me i kad pogriješim i trebam vašu podršku. Potrebno mi je biti siguran da me volite čak i kad stvari krenu po zlu.

10. Pokažite ljubav jedno prema drugome. Od vas učim rješavati sukobe, nositi se s teškim situacijama i razumjeti što je prava ljubav.

11. Sjetite se da ću najvjerojatnije usvojiti vaša uvjerenja o sebi, o drugim ljudima, o životu. Odvojite vrijeme da razmislite jesu li vaša uvjerenja istinita i hoće li mi služiti. Ako mislite da su ljudi loši i iskorištavaju druge, život će mi biti teži i bit ću nepovjerljiv.

12. Znam da me volite i dajete sve od sebe za mene. Pokažite mi da su loši dani i mali propusti dio života. Izvucite zaključke, vodite računa o svojoj dobrobiti i oprostite sebi. Zahvaljujući tome naučit ću slično reagirati.

13. Nasmiješite mi se. Umiruje me vaš iskreni osmijeh. Tada se osjećam sigurno i voljeno.

S ljubavlju, vaše dijete.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hkm.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button