Vijesti

Propala Silicon Valley Bank, najveća američka banka još od sloma 2008.g.! Je li ovo početak novog kaosa koji će se osjetiti globalno? Jesu li potezi FED-a uzrok?

SVB Financial Group postala je najveća američka banka koja je propala još od financijske krize 2008. godine. Njezin jučerašnji iznenadni kolaps uzdrmao je globalna tržišta, a kompanije i pojedinci su potencijalno izgubili milijarde USD. Dakako, mnogi se pitaju je li ovo jedini iznenadni slom ili bi ih moglo biti još. Došlo je do masovne rasprodaje bankovnih dionica u SAD-u i EU. Ta banka upravljala je imovinom 10-ak puta većom u odnosu na Zagrebačku banku.

U Sjedinjenim Državama propala je najveća banka od financijske krize 2008. godine. Naime, ne samo da se radi o najvećoj banci koja je propala od krize 2008. godine, nego i drugoj najvećoj ikada. Nakon panike ulagača američka institucija za osiguranje depozita u petak je preuzela kontrolu nad Silicon Valley Bank (SVB). Kolaps ogromne financijske kuće izazvao je brige mogu li se i druge banke suočiti sa sličnim problemima.

Slika: Sa sjedištem u Santa Clari, banka je na kraju prošle godine bila rangirana kao 16. najveća u SAD-u, s oko 209 milijardi dolara imovine. Specifičnosti naglog kolapsa banke usmjerene na tehnologiju još nisu sasvim jasne, ali agresivna povećanja kamatnih stopa FED-a (američke federalne pričuve, odnosno američka središnja banka) u prošloj godini, koja su pogoršala financijske uvjete u start-up prostoru u kojem je ova banka bila značajan igrač, možda su ključni razlog, komentar je sa advance.hr. / Foto: snimka zaslona YouTube

Nakon što se u srijedu pročulo kako je SVB izgubila 1,8 milijardi dolara rasprodajući pod pritiskom svoj portfelj vrijednosnica procijenjen na 21 milijardu dolara, krenula je panika štediša/depozitara te su menadžeri SVB-a pokušali najavom prodaje dionica banke ojačati kapitalne pozicije, no nisu uspjeli.

Zbog zabrinutosti ulagača da se nešto slično može dogoditi drugim bankama u burzovnoj trgovini strelovito je pometeno 52,4 milijarde dolara tržišne vrijednosti njihovih dionica. Rasprodavane su dionice velikih finacijskih institucija poput JPMorgan Chaseca, Bank of America, Citigroupa, Wells Fargoa… jer su se vlasnici njihovih dionica počeli pitati kakva je točno prava tržišna vrijednost obveznica u njihovim portfeljima, prenosi jutarnji.hr.

Iako je poznato da su mnoge velike američke banke tijekom pandemije dio depozita pretvorile u dugoročne obveznice, eksperti tumače kako je poslovanje SVB-a ipak specifično te ne bi trebali govoriti o sustavnom riziku za financijski sustav poput onoga 2008., ali nakon svih šokova unazad tri specifične poslovne godine teško je procijeniti može li doći do scenarija koji će dodatno usložniti ionako kompliciranu makroekonomsku situaciju.

Slika: Trenutačno je ključno pitanje kako zaštititi preostalih 175 milijardi depozita u SBV banci zog čega je pokrenut je proces tijekom kojeg će depoziti biti prebačeni na neku od zdravih financijskih institucija, pod nadzorom i upravljanjem američke institucije za osiguranje depozita u petak je preuzela kontrolu na ovom bankom / Foto: snimka zaslona

Nakon vijesti da bi SVB mogla kolabirati tijekom ovog tjedna bolne padove doživjele su i dionice europskih banaka:

  • U petak je Euro Stoxx Bank indeks s padom od 4 posto imao najgori dan od sredine prošle godine;
  • Societe Generale je pala 4,7 posto,
  • ING 4,8 posto, a
  • Banco Sabadell nešto više od 5 posto…

To ne znači da u ovom trenutku većina američkih i europskih banaka nisu dobro kapitalizirane. Daljnji razvoj situacije još ipak nije potpuno predvidljiv.

SVB je banka stara 40 godina te se pretežito bavila financijskim praćenjem start up kompanija. Njezin kolaps ostat će ispisan krupnim slovima u povijesti američkog bankarstva jer ne samo da se radi o najvećoj banci koja je propala od krize 2008. godine, nego i drugoj najvećoj ikada.

Trenutačno je ključno pitanje kako zaštititi preostalih 175 milijardi depozita u SBV banci zog čega je pokrenut je proces tijekom kojeg će depoziti biti prebačeni na neku od zdravih financijskih institucija.

Ilustracije radi, cjelokupna financijska imovina svih hrvatskih kućanstava procijenjena je na 81 milijardu eura tj. više nego dvostruko manje u odnosu na depozite SVB-a. Ukupna vrijednost imovine kojojm je upravljala SVB iznosila je pak krajem 2022. enormnih 209 milijardi dolara. Po tom kriteriju je SVB, primjerice, 10-ak puta veća od Zagrebačke banke, najveće hrvatske financijske kuće.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
jutarnji.hradvance.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button