Domovina

Karamarko o važnom projektu za Hrvate u BIH: ‘Iz Zagreba opet ‘ćorak’ u obliku podrške Čoviću.’

Bivši šef HDZ-a Tomislava Karamarka komentirao je odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH u kontekstu najnovijeg strateškog projekta za Hrvate u BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Zadnjih tjedana svjedočimo aktualizaciji i prijeporima oko projekta novog plinovoda povezanog sa LNG-om na Krku koji bi preko Dalmacije trebao osigurati plinifikaciju BiH, od Posušja preko Mostara do Zenice. To bi trebala biti prva faza potpune plinifikacije susjedne nam države radi ostvarenja njezine neovisnosti o ruskom plinu koji dolazi iz Srbije.

I svakako, to je dio krucijalnog projekta koji osigurava strateško osamostaljenje Europe od energetske ovisnosti o Rusiji na relaciji Jadran – Baltik. U konačnici to je projekt razbijanja ruskog monopola na tom planu i pokušaj kreacije neke drugačije ‘nemerkelovske’ energetske politike EU. Osim toga, ta integracija BiH u europski energetski sustav sigurno bi ubrzala i proces pristupanja BiH europskoj zajednici država. Realizacija tog cilja je od neprocjenjivog značaja i za Republiku Hrvatsku i to gospodarskog i sigurnosnog.

Naravno da bi to bila situacija u kojoj bi mogli, osnaženi, brže i bolje rješavati probleme obespravljenosti Hrvata u vlastitoj državi BiH. ‘Ruski imperij’ bi se povukao prema istoku, a i ‘Srpski svet’ bi morao smanjiti apetite. Više je nego jasno da se radi o globalnom projektu velikog strateškog značaja od kojeg bi konkretne koristi imali i Hrvati u svoje obje države. Interes RH i BiH je u potpunom skladu sa interesima SAD.

‘Iz Zagreba opet ćorak u obliku podrške Čoviću’

I zato je potpuno nepotrebno usporavanje početka projekta izgradnje Južne plinske interkonekcije zbog prijepora iz kojeg će se grada upravljati plinovodom – Sarajeva ili Mostara? Najvažnije je da Hrvati budu kvalitetno zastupljeni u vođenju te tvrtke. Ionako je jasno tko će voditi glavnu riječ. A ti koji vode glavnu riječ već su dali packe Draganu Čoviću.

Zašto nam to treba? Iz Zagreba opet ‘ćorak’ u obliku podrške Čoviću. Izborna je godina pa se kao brane nekakvi interesi hrvatskog naroda.  Kako? Da ih se antagonizira sa važnim saveznikom (SAD). Preznačajni su i prezaslužni Hrvati iz BiH i za Republiku Hrvatsku da bi se netko jeftino poigravao njihovom sudbinom. Od čelnika u Zagrebu i Mostaru se očekuje više mudrosti i odgovornosti jer Hrvati nemaju baš smisla za Kazačok…”, poručio je na Facebook-u.

Podsjećamo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je naveo kako je južna plinska interkonekcija strateški projekt Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata u BiH.

“Problem je da kad smo kazali da to idemo napraviti pripremili smo i zakon o južnoj plinskoj interkonekciji i jedan dio zakona je tko će to voditi. Ne možete plin i gas miješati u Bosni i Hercegovini. To su strateški resursi i ne budimo naivni. Je li realno da jedna tvrtka u kojoj nema niti jednog uposlenog Hrvata i da netko kaže da će to oni raditi za deset godina”, rekao je ranije Čović.

Ponovio je primjere dvaju elektroprivreda, dvaju telekoma, pošta.

“Predlažem da vlasništvo firme Južna interkonekcije bude vlada Federacije BiH”, rekao je i ponovio kako je to strateški projekt Hrvata u BiH.

Podsjetimo, plinovod između Hrvatske i BiH bi se trebao povezati kod Imotskoga, odnosno Posušja, te na taj način diversificirati opskrbu ovim energentom budući da plin sada jedino stiže Turskim tokom, a transportom plina upravlja kompanija Bh Gas u Sarajevu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da plinovod Južna plinska interkonekcija koji bi povezao Hrvatsku i BiH nikome nije sporan, ali ne pod uvjetima koje nameću Amerikanci poput “kolonijalnih terorista”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button