Povijest

2. srpnja 1992. godine u Tomislavgradu je ustrojena Brigada HVO-a Kralj Tomislav

Na današnji dan, 2. srpnja 1992. godine u Tomislavgradu je ustrojena Brigada HVO-a Kralj Tomislav. Nakon ogorčenih borbi na kupreškoj bojišnici sve postrojbe u obrani Tomislavgrada preustrojene su u jednu cjelovitu brigadu. Nakon borbi na Kupreškoj visoravni i stabilizacije crte obrane od više 50 raznih postrojbi  ustrojena je Brigada “Kralj Tomislav” u koju su osim Duvnjaka ušli i Kuprešaci i Posušaci s po jednom pješačkom bojnom.
Pri osnivanju brigada je imala preko 2.700 ljudi, a do kraja 1992. godine s ljudstvom je prešla brojku od 3800.
Brigada ” Kralj Tomislav” ili pojedini njezini dijelovi ratovali su gotovo na cijelom prostoru HRHB osim u Bosanskoj Posavini, gdje je god bila ugrožena opstojnost hrvatskog naroda. U listopadu 1992. zapovjednik brigade postaje Željko Glasnović, a dužnost zamjenika obnašao je Nijemac Jürgen Schmidt koji je poginuo 24. siječnja 1993. kod Uskoplja.

Bojnik „Jure“ – Jürgen Schmidt, pomoćnik zapovjednika OZSH

Unutar brigade ustrojena je i samostalna postrojba Viking vod, koji su činili strani dragovoljci iz zemalja zapadne i sjeverne Europe od kojih su nažalost mnogi poginuli i ranjeni braneći hrvatske prostore u BiH.

Andreas Kolb “Bismarck”. Došao je u ljeto 1992. kao 20-godišnjak u BiH, isprva s namjerom da o ratu svjedoči kao fotoreporter. Brutalnost velikosrpske agresije motivirala ga je da pristupi Viking vodu unutar Brigade “Kralj Tomislav”, odnosno 1. “ABB” GBR HVO-. Poginuo je 8. studenog 1993. u borbama oko Uskoplja, pogođen od snajperiste Armije BiH. Suborci ga se sjećaju kao vrlo hrabrog vojnika. Koliko je još sličnih priča ne ispričani ?


Iz Brigade “Kralj Tomislav” stvorena je jezgra zapovjedništva I. Zbornog područja HVO SZ Hercegovina sa sjedištem u Tomislavgradu, a u kasnijoj fazi njezini dijelovi su u mnogome činili i jezgru I. GBR HVO “Ante Bruno Bušić”.
Svoj ratni put Brigada “Kralj Tomislav” završila je u jesen 1995. kao 79. dp “Kralj Tomislav” na prilazima Banjaluci.
Svim poginulim i umrlim pripadnicima Brigade “Kralj Tomislav” pokoj vječni, a živima, koji su na žalost najviše razasuti diljem zapadne Europe, veliki pozdrav i čestitka za današnji dan!

Zahvaljujemo im na darovanoj slobodi i neizmjernoj žrtvi koju su položili za slobodu svoga naroda.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button