Povijest

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Hrvatski Heroji ”odlaze u smrt".

U subotu, 18. rujna 2021. godine u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”.

Operacija Una odvijala se 18. i 19. rujna 1995., dakle svega jedan dan. Visoki američki diplomat zadužen za dovođenje sukobljenih strana u BiH za pregovarački stol zatražio je 17. rujna 1995. od predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da zauzme Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi, uz obrazloženje da je to potrebno da bi se prisililo Srbe na popuštanje u pregovorima. SAD su, međutim, jasno izrazile da ne žele da hrvatske snage zauzmu i Banju Luku, jer bi to izazvalo nove valove izbjeglica i možda vodilo u totalni rat između Hrvatske i BiH s jedne strane te Srbije s druge strane.

“Gospodine predsjedniče, tražim od vas da odete što dalje možete, ali ne uzimajte Banju Luku”, bile su Holbrookeove riječi Tuđmanu, o kojima svjedoči sam Holbrooke u svojoj memoarskoj knjizi.U akciji Una Gromovi su još jedanput potvrdili svoj golemi borbeni moral i veliku borbenu spremnost jer je u vrlo kratkom roku izveden napad iz pokreta s nasilnim prijelazom preko rijeke. Neprijatelj je spremno dočekao napad hrvatskih postrojbi te je na obali rijeke Une grupirao svoje snage, pripremio i proveo snažnu obranu.

Zbog teških uvjeta i složenosti navedene akcije ozlijeđeno je i ranjeno 111 gardista, a dvadeset i šest pripadnika Gromova je izgubilo svoje živote. (Izvor: Monografija 2. gbr Gromovi)

Na svečanoj komemoraciji u povodu 26. obljetnice akcije Una 95 kod spomenika poginulim braniteljima u Dvoru položeni su vijenci i upaljene svijeće, a nazočile su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, Udruga 1. bojne 2. gardijske brigade “Crne mambe”, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda državni tajnik Minstarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića zamjenik zapovjednika hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić, izaslanstvo MUP- a, Franjo Juranović, zamjenik načelnika Općine Dvor, načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić sa svojim suradnicima.

Akcija “Una”, jedna je od najintrigantnijih, najosporavanijih i svakako – najkrvavijih akcija koja je osim brojnih žrtava za sobom povukla i brojna pitanja. Osim toga, ova akcija se naziva i neuspješnom.

Koliko je ta akcija bila nužna, gotovo mjesec i pol nakon Oluje? Je li Glavni Stožer HV-a bio ishitren? Je li ideja o prelasku Une čamcima bila najsretnije rješenje? I u konačnici, tko je i zašto izdao zapovijed za povlačenje? Na ova pitanja, preživjeli koji pamte svoje mrtve suborce do danas ne dobivaju odgovore…

Dan prije akcije dobili smo zapovijed za punu borbenu spremnost i prijam borbene zapovijedi. Bio sam u prvom čamcu koji je nas je prebacivao u Hrvatsku Dubicu, a vratio se sa posljednjim… Topništvo je neprekidno udaralo po našim snagama, no pravi problemi počeli su kada smo prešli rijeku i ušli 300 metara u dubinu i oko kilometar u širinu predgrađa H. Dubice. Bilo je strašno…

Ispred nas je bila čistina, a moji suborci su počeli padati kao pokošeni.U brdima smo čuli nadolazeće tenkove i dovlačenje teškog naoružanja, a mi smo imali nedovoljno raketa. Nadali smo se nekoj pomoći, no onda smo dobili zapovijed za povlačenjem. Tada je teško nastradala i Nevenka Topalušić koja je s nama bila rame uz rame. Ukrcali smo ranjene u čamac i vratili se poraženi –još 2016 godine doznajemo od Nenada Bužanića.

Mnogi su sa suzama u oku pogledali ovaj fim. Posebnu hrabrost koju moram pokazati svima da se u oslobađanju Hrvatske odlazilo u smrt kako bi se oslobodilo zemlju od zločinaca. Stoga ovaj snimak posvećujem posadi Amfibije koja je bez imalo razmišljanja prva krenula u napad… Molim sve one koji su zahvaljujući njihovim žrtvama stekli činove posebice one generalske da im barem jednom kažete hvala…

Počivali u miru Božjem.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button