Domovina

Milanović će odlikovati PPN “Ludvig Pavlović” i Vojnu policiju HVO-a

Na proslavi Oluje lani predsjednik RH odao je počast i hrvatskim braniteljima iz BiH, a nastavlja i ove godine.

To je naš dug časti. Jedno malo ljepše građansko hvala, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na prošlogodišnjoj obljetnici Oluje dodavši kako mu je posebno zadovoljstvo što, 25 godina nakon rata, odlikovanja dijeli i hrvatskim postrojbama iz BiH. Nisu dotad vojne snage iz BiH dobile nijedno odlikovanje nijednog državnog čelnika, a Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su lani 1. gardijska brigada HVO-a „Ante Bruno Bušić“, 2. gardijska brigada HVO-a, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine te Specijalna policija MUP-a HR Herceg-Bosne. Aktivno sudjelovali u Oluji Priznanje za potonju, podsjetimo, izazvalo je i najveću buru u javnosti jer primio ga je, uime svoje postrojbe, general Zlatan Mijo Jelić, što su Milanoviću posebno zamjerili bošnjački nacionalisti, odnosno vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u BiH, ali i tamošnji SDP. Milanović se na to nije posebno obazirao jer odlikovanje nije bilo za Jelića kao pojedinca, već za sve članove postrojbe, a Jelić je kazao da se odgovornosti ne boji „jer nije ni zapovjedio ni počinio zločin, nego je riječ o montiranom političkom procesu“. Tko će u čije ime ove godine od predsjednika primati odlikovanja, vidjet ćemo u srijedu, kad se na kninskoj tvrđavi planira primanje za vojne zapovjednike te uručuju nova priznanja.

Dio njih dobit će, kao i proteklih godina, pripadnici Hrvatske vojske, a dva odlikovanja, neslužbeno doznajemo, planiraju se ponovno za postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Jedno je namijenjeno Vojnoj policiji HVO-a, a drugo Postrojbi za posebne namjene „Ludvig Pavlović“.

Obje su djelovale na području Herceg-Bosne, a razlikovale su se po organizacijskoj strukturi i području ratovanja. Vojna policija brinula se za održavanje reda u vojnim strukturama, a kontrolirala je i vojni promet te bila zadužena za osiguranje visokih časnika. Pripadnici te postrojbe bili su potpora i brigadama na terenu te su aktivno sudjelovali u vojno-redarstvenim akcijama kojima su stvoreni uvjeti za prestanak rata u BiH i oslobodilačku operaciju Oluja. Postrojba se sastojala od uprave sa sjedištem u Ljubuškom te četiri bojne, smještene u Mostaru, Livnu, Čapljini i Vitezu, a u Orašju i Bihaću djelovale su samostalne satnije. U svibnju ove godine obilježena je 29. godišnjica osnutka Vojne policije HVO-a, i to u organizaciji 4. bojne Vojne policije na Busovačkoj planini. Služio doživotnu robiju Što se drugog odlikovanja tiče, ono će u ruke Postrojbi za posebne namjene „Ludvig Pavlović“. Njezino je sjedište u Čapljini, proizišla je iz pukovnije „Kralj Tomislav“, a poslije je ušla u sastav 2. gardijske brigade HVO-a. Božan Šimović bio joj je prvi zapovjednik, a nakon njegove pogibije, njegovu je dužnost preuzeo Dragan Ćurčić. Prema želji onih koji su u postrojbi djelovali, dobila je ime Ludviga Pavlovića, najmlađeg pripadnika Bugojanske skupine, koja je 1972., nakon sloma Hrvatskog proljeća, upala u tadašnju Jugoslaviju kako bi srušila komunistički režim i uspostavila hrvatsku državu. Pavlović je uhićen i osuđen na smrt, ali mu je kazna preinačena na doživotnu robiju na kojoj je bio do ožujka 1991. Tada se priključuje hrvatskim vojnim postrojbama i uključuje u operaciju „Zelena tabla – Mala bara“ u Pločama, gdje hrvatske snage zapljenjuju znatnu količinu oružja JNA. Poginuo je u rujnu te godine u sukobu s kolonom JNA na cesti između Posušja i Tomislavgrada, a neki kažu, pod nerazjašnjenim okolnostima. 11 mjeseci kasnije formira se postrojba koja je nosila njegovo ime. Njoj će prekosutra predsjednik Milanović dodijeliti odlikovanje za zasluge u Domovinskom ratu.

PPN Ludvig Pavlović obljetnica

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button