Izbor uredništva

Neviđeni kolaps: Prijeti nam neviđena nestašica hrane!

Ukrajina je četvrti najveći izvoznik hrane u EU te Uniji osigurava oko četvrtinu uvoza žitarica i biljnih ulja, uključujući skoro polovicu svojeg kukuruza

Ukrajina vuče poteze kako bi u ratu osigurala hranu za svoje građane, pa je vlada obustavila je izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine.

Tako bi se mogli dogoditi novi ozbiljni problemi s hranom u Europi – nestašica žitarica i povećanje cijenama namirnica kao što je kruh.

Rusija i Ukrajina zajedno su odgovorne za oko 30 posto svjetskog izvoza pšenice i ječma, navodi The Guardian.

Ukrajina je četvrti najveći izvoznik hrane u EU te Uniji osigurava oko četvrtinu uvoza žitarica i biljnih ulja, uključujući skoro polovicu svojeg kukuruza, navodi Politico.

“Svaka deseta štruca kruha u svijetu radi se od žitarica iz Ukrajine. Obrana Ukrajine također svijet štiti i od gladi”, naveli su iz ukrajinskog ministarstva.

Neviđeni kolaps: Prijeti nam neviđena nestašica hrane!
crodex.net
Izvor Youtube snimka zaslona/ Čak 80% meda u EU dolazi iz Ukrajine

Ukrajina osigurava Europskoj Uniji mnoge druge prehrambene proizvode, poput meda koji je sa čak 80 posto zastupljen na europskom tržištu.

“Cijene diljem svijeta zbog toga bi mogle početi rasti, a neki proizvodi, poput kruha, mogli bi se povući s polica ako se zemlje ne budu u stanju prilagoditi promjenama”, piše totalinfo.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button