Domovina

CIVILIZACIJSKI SUNOVRAT MOŽEMO! uz asistenciju SDP-a i bijeg HDZ-a

Sinoć u Gradskoj skupštini Grada Zagreba zagrebačka vladajuća koalicija MOŽEMO & SDP pokazala je koliko drži do opće ljudskih, civilizacijskih vrijednosti.

Bez ikakve suvisle argumentacije uskratili su, velikoj skupini ljudi, temeljno ljudsko pravo. Pravo na obilježen grob.

Odbili su da Grad Zagreb primi donaciju vrijednu 2,5 milijuna HRK izraženu u kompletnom uređenju “Groblja hrvatskih vojnika 1941. – 1945.”

Tijekom Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1945, godine, na zagrebačkom Mirogoju, na dijelu groblja nedaleko od spomenika žrtvama Prvoga svjetskog rata, pokapani su hrvatski vojnici.

Kao i svi drugi grobovi, i ti su grobovi bili uredno evidentirani, a na svakome je bio i spomenik istog oblika (križevi za katolike, nišani za muslimane).

Ministar Federalne Države Hrvatske, Vicko Krstulović je 6. srpnja 1945. donio zapovijed o preoravanju grobalja.

Temeljem te zapovijedi, preoran je i taj dio mirogojskog groblja, na čijem je mjestu kasnije izrasla šuma.

Zahvaljujući sačuvanim nacrtima i popisima, sasvim precizno su poznata skoro sva mjesta na kojima je bilo pokopano oko 550 ljudi, što znači da je moguće poprilično vjerodostojno obnoviti to groblje.

Usporedbe radi, Gradske su vlasti i grobljanska uprava davno dale suglasnost njemačkim udrugama da obnove odnosno urede Njemačko vojno groblje, što su one i učinile. Njemačko vojno groblje nalazi se par stotina metara zapadnije od Groblja hrvatskih vojnika 1941. – 1945.

Zanimljivo, Nijemci sustavno po cijeloj Europi obnavljaju svoja vojna groblja iz Drugog svjetskog rata. Svugdje to uspijevaju napraviti bez ikakva otpora ili političkoga skandala.

No u današnjoj Hrvatskoj nije moguće obnoviti Hrvatsko vojno groblje, čak niti kad to ne predstavlja nikakav trošak niti angažman za državnu ili lokalnu vlast!

Pravo na obilježen grob civilizacijska je vrijednost i osnovno ljudsko pravo definirano Ustavom RH i brojnim međunarodnim konvencijama.

Zašto se u Hrvatskoj gotovo nikada ne uspijevamo maknuti iz ideoloških rovova pa čak niti onda kad se određujemo o elementarnim civilizacijskim dosezima?

Trebam li napomenuti da su sinoć HDZ-ovci utekli iz Gradske skupštine kako se ne bi morali izjasniti oko ovoga za njih očito prezahtjevnog pitanja: “Trebaju li svi ljudi imati pravo na obilježen grob i spokoj?”

Dok istovremeno u Borovom selu toleriraju spomen obilježja dokazanih četničkih zločinaca iz Domovinskog rata, u Zagrebu bježe iz Gradske skupštine kad se određuju posthumna sudbina hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata!

Može li jadnije?

Izvor: Trpimir Goluža

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button