DomovinaVideo

Tko je bio Gojko Šušak, ratni ministar obrane pobjedničke hrvatske vojske?

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, a preminuo 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Za života obnašao je i dužnost ministra iseljeništva, bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti.

Bio je jedan od najbližih suradnika hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je dao velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Jedan od organizatora obrane Hrvatske

Studirao je matematiku i fiziku u Rijeci. Od 1969. u Kanadi, aktivan u emigrantskim organizacijama. Bio je predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije i Zaklade za hrvatske studije. Vraća se u Hrvatsku 1990. Član HDZ-a, zastupnik u Saboru od 1992. Ministar iseljeništva 1990–91; zamjenik ministra obrane 1991, potom ministar 1991–98. Jedan od organizatora obrane Hrvatske, zalagao se za intervenciju hrvatske vojske u BiH. Dopredsjednik HDZ-a od 1993.

Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Osim toga, nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske. Pokopan je 7. svibnja 1998. na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja.

Na njegovom grobu stoji jasna poruka:

Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti! (Lk 17,10)

Dokumentarni film “Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene”

Kažu da je bio čovjek od riječi, težak za pregovore, nepokolebljiv u provedbi odluka. Svjetski su ga političari uvažavali i vjerovali mu a dio domaće javnosti i medija nastojao ga je diskreditirati. O njemu se još uvijek malo zna.
Tko je bio Gojko Šušak, ratni ministar obrane pobjedničke hrvatske vojske? Pogledajte u videu:

Izvor: crodex.net / narod.hr

Foto: www.hdz.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button