Svijet

U Francuskoj preko 100.000 prosvjednika protiv ”zdravstvene diktature”

Preko 100.000 prosvjednika izašli su u subotu na ulice diljem Francuske u znak prosvjeda protiv novih pravila za borbu protiv koronavirusa koje je vlada najavila ranije ovog tjedna.

Kontroverzne mjere uključuju obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike i obvezu građana da posjeduju zdravstvenu propusnicu za većinu javnih mjesta.

Zdravstvena propusnica daje se onima koji su potpuno cijepljeni protiv COVID-19 ili imaju dokaz o negativnom testu uzetom u roku od 48 sati.

U Parizu je na transparentu jednog prosvjednika pisalo “Ne obveznom cijepljenju, prekršena je sloboda!”, dok je na drugom natpisu pisalo: “Macron, ne zdravstvenoj diktaturi.”

“Svatko je vladar svog tijela. Nema ni na koji način francuski predsjednik pravo odlučivati o mome tijelu”, rekla je jedna pariška prosvjednica koja se predstavila kao Chrystelle.

U Marseilleu su prosvjednici držali transparent s prikazima lica političara, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s Hitlerovim brkovima.

Prosvjednici su izašli i na ulice Toulousea, NiceLillea, Strasbourga, Metza i drugih gradova.

“Uopće nismo protiv cjepiva. Samo želimo da svi imaju slobodu izabrati cijepljenje. PCR testovi su dovoljni”, rekli su zaposlenici trgovačkog centra Aurélie i Tiphaine za AFP na prosvjedu u Parizu .

Francuska vlada kaže da su nove mjere potrebne za suzbijanje brzo raširene varijante Delta, koja potiče val novih zaraza u zemlji.

Do sada je oko 55,5 posto Francuza dobilo jednu dozu cjepiva, dok je s obje doze cijepljeno njih 44,8 posto.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button