Domovina

Dvolični Pupovac docira Penavi, a sjetite se njegove reakcije na uvredljivu naljepnicu na autobusnoj stanici

Čelnik SDSS-a i koalicijski partner vladajućeg Plenkovićevog HDZ-a, Milorad Pupovac oglasio se nakon što je 30-godišnji Srbin u Vukovaru istukao 13-godišnjeg dječaka jer je nosio masku s hrvatskim grbom. Pupovac je osudio napad te iznio ispriku obitelji dječaka, no odmah se potom obrušio na vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu nazvavši ga “političkim piromanom” jer je prozvao njega i Plenkovića što nisu odmah reagirali na ovakav incident.

Pupovac je ustvrdio da takvi incidenti nastaju jer Penava “potpiruje vatru.”

“Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru. Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se političkim piromanstvom ne mogu rješavati međuetnički problemi.” – rekao je Pupovac koji je tu priliku iskoristio i da napadne Penavu što želi uvesti da srpska i hrvatska djeca idu u iste, zajedničke škole.

“Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa. Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu.” – rekao je Pupovac.

Što je rekao Penava?

Podsjetimo, gradonačelnik Penava za Narod.hr nakon ovotjednog incidenta rekao je da očekuje da se institucije u skladu sa zakonom obračunaju s nasilnikom. Zatim je izrazio nezadovoljstvo što se o ovom događaju ne oglašavaju g. Pupovac i g. Plenković, poručivši i kako činjenica da je na vlasti koalicija HDZ-SDSS ohrabruje ovakve nasilnike.

“U Vukovaru želim sačuvati mir i ne želim da takav incident ponovi, a siguran sam da ga većina građana osuđuje, i Hrvata i Srba. No, ono što mi je zanimljivo jest da se o tome ne oglašava niti g. Plenković niti g. Pupovac.

A radi se o jednoj apsolutnoj brutalnosti kada si jedan 30-godišnjak dozvoli zlostavljati maloljetno dijete, ničim isprovociran osim hrvatskim obilježjem na maski koje je apsolutno legalno, dozvoljeno, dapače, trebali bi iz aspekta neke ljubavi prema državi promovirati što više takvu simboliku.

Ali očito je da mržnja u nekima živi i da su je, na krilima koalicije koja vlada u državi, osokoljeni time da im nitko ništa ne može, da su na vlasti, i ispoljili. Kao da je zabranjeno biti Hrvat i isticati hrvatske simbole u hrvatskoj državi.”

Pupovac i njegova reakcija na naljepnicu na autobusnoj stanici u Vukovara

Pupovac

Ove Penavine riječi Pupovac je osudio. I dok Penava, prema Pupovčevom stajalištu, ne bi trebao imati pravo iznositi ovakve zaključke, tj. povezivati nasilje s vladajućom politikom, podsjetimo kako se u slučaju nekih uvredljivih naljepnica u Vukovaru ponašao sam Pupovac.

Godine 2017. pojavile su se naljepnice na nadstrešnici autobusnog stajališta i na njima je bilo nacrtano stablo s kojega vise obješeni ljudi. Sve to pratila je i poruka “Serbian family tree” (srpsko obiteljsko stablo). Vukovarska policija privela je 19-godišnjaka iz Vukovara kojega je sumnjičila da je tijekom noći 23. na 24. veljače na Trpinjskoj cesti u Vukovaru postavio nekoliko naljepnica neprimjerenoga sadržaja.

Svakodnevno se suočavamo s porukama mržnje i prijetnjama, što je uzelo maha 2015., pa se raširilo 2016., a posljednjih tjedana se dodatno intenziviralo. Poruke su izrazito grube, govore o protjerivanjima, zabranama i optužbama da su manjine te koje šire mržnju. Zabrinjava šutnja onih koji bi morali brinuti o zaštiti takvih manjina te o Ustavu i zakonima”, komentirao je odmah Milorad Pupovac dodavši da se se u “zemlji događa konzervativna restauracija NDH i da nam se nameće nova vrsta totalitarizma, što je opasno za društvo”.

Dakle, Pupovac je tada, zbog naljepnice na autobusnoj stanici ustvrdio da se u Hrvatskoj događa “restauracija NDH”, dok sada, kada se dogodilo nasilje zbog hrvatskog obilježja, zamjera Penavi što to povazuje s aktualnom političkom vlašću koju obnaša koalicija HDZ-SDSS.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button