Zanimljivosti

Rođendan čovjeka koji je promijenio svijet

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.

Na današnji dan, 10. srpnja 1856., rođen je fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u povijesti svjetske znanosti, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. stoljeća. Tesla je rođen u mjestu Smiljan kraj Gospića.

Vezano za njegovo rođenje postoji i legenda koja kaže da je rođen u noći s 9. na 10. srpnja 1856., što je primalja navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti “dijete tame”. Teslina majka je na to odgovorila primalji da će njeno dijete biti “dijete svjetlosti”.

Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva suvremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prijenos električne energije. Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara.

Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju, kockanju da nadoknadi taj financijski gubitak, ne uspijeva pa odustaje od studija prije treće godine. Kratko vrijeme radi u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. god. radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale. U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. god. u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora, nakon povratka u Pariz Tesla dobiva preporuku Charlesa Batchellora i 1884. god odlazi u New York i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. god. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije mu tvrtka propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije, 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima). Tesla se 1889. god. Vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Drugi posjet Europi je bio 1892. god. kad pokapa majku i tad posjećuje druge Europske gradove: London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. je održana izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru mu je 1895. god. uništen laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898 demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama. Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. god izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910 do 1922. Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija „Moji pronalasci“. Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja kao patent za vakumiziranje , letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Tesla je puno živio u hotelima gdje je i umro. Umro je 7. siječnja. 1943.god. u New Yorku u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327 u 86. godini.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
bljesak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button