DomovinaVideo

SUTRA SE OBILJEŽAVA 29. OBLJETNICA ZLOČINA NA STIPIĆA LIVADI

U četvrtak, 28. srpnja, bit će obilježena 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi župa Doljani. Zločin su počinili pripadnici tzv. Armije BiH. Ti zločinci su 28. srpnja 1993. godine ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika.

Za ovaj monstruozni zločin do dan danas još nitko nije odgovarao. U općini Jablanica danas živi 500-ak Hrvata. Oni žive uglavnom u župi Doljani, dok ih je 1991. godine na tom području bilo 2.220.

29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi župa Doljani – Program

Kako se navodi u najavi, u 9 sati i 30 minuta planirano je okupljanje sudionika.

Polaganje cvijeća i paljenje svijeća bit će upriličeno u 10 sati i 30 minuta. Sveta misa u čast poginulih služit će se u 11 sati.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. Armije BiH i mudžahedini.

Tzv. Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Izvor: hrvatskonebo.org

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button