DomovinaVideo

Danas je obljetnica oslobođenja Jajca. Oslobodile su ga hrvatske snage i nitko više

Danas je obljetnica oslobođenja Jajca. Oslobodile su ga hrvatske snage i nitko više. Da su kakvi ljudi, ovi što su “oslobodili” prazan Vinac bi se naklonili.

Jajce je od kraja listopada ’92. pa sve do zajedničke Vojno- redarstvene operacije Maestral 13. rujna 1995. godine okupiran grad kojeg su kontrolirali Srbi. Tri godine nakon pada Jajca, Jajčani se vraćaju zajedno s drugim pripadnicima postrojbi HVO-a i Hrvatske vojske koji 13. rujna 1995. godine oslobađaju grad u vojno-redarstvenoj akciji Maestral, jednoj od akcija koja je udarila temelje završetku krvavog rata i u BiH.

Oslobođenje Jajca bio je posebno emotivan trenutak za Jajčane, branitelje koji su  s nestrpljenjem čekali povratak u svoj grad. “Srca su kucala kao luda. Ispred nas, na ulazu u selo Bravnice, noć je provela Specijalna policija HR HB. Mi smo čekali 81. Gardijsku bojnu HV-a i 2. Gardijsku brigadu HVO-a. Bili smo tako blizu, a tako daleko. Neki su počeli govoriti o primirju. Svi su imali neke svoje priče, a Virovitičani nikako da dođu, prisjeća se jedan od branitelja.

Čim su stigli, krenula je akcija. Skakali su s kamiona i odmah uzimali opremu i kretali. Nikada ranije, a ni kasnije nisam vidio tako spremnu i motiviranu vojsku“, prisjeća se Vujeva kojemu je i danas teško opisati trenutak povratka u rodni grad nakon trogodišnje okupacije. „Ulazak u Jajce bio je moguć samo kroz uske kanjone, bez obzira s koje strane ulazite.

U obrani Jajca od srpskog agresora crtu obrane dugu 130 km branilo je ukupno devet bojni jajačke Brigade HVO-a Hrvoje Vukčić Hrvatinić. U borbi s daleko nadmoćnijim neprijateljem gine 108 hrvatskih branitelja Jajca, a više od 500 ih je ranjeno.  Nakon što Jajce doživljava sudbinu Vukovara, Brigada pod zapovjedništvom pukovnika Ive Šimunovića nastavlja ratni put. I dalje je trnovit jer 75 pripadnika jajačke Brigade gine braneći hrvatske krajeve nakon pada Jajca, a još 12 nakon rujna 1995. Ukupno 195 Jajčana je poginulo u Domovinskom ratu, a 696 je ranjeno, od čega neki i više puta.

Čestitke jajčanima i svim braniteljima koji su ga branili 92. i koji su ga oslobađali 95.

Živjela Herceg Bosna…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button