Dijaspora

Kanada: Zbog korona mjera sve više Hrvata kupuje jednosmjernu kartu za Hrvatsku…

Kanada slovi kao uređena i dobro organizirana zemlja. Pravila su pravila, i u principu se poštuju i primjenjuju. U početku mjeseca listopada kanadska vlada objavila je već duže nagovještavane korona mjere kojima se regulira zračni, željeznički i brodski promet. 

U načelu samo oni putnici koji su primili dvije doze cjepiva moći će putovati. Nova pravila stupila su na snagu 30. listopada, a primjenjuju se i za domaće i internacionalne letove i vlakove, a obavezuju i djecu od 12 godina starosti. Sama objava donijela je dosta nezadovoljstva među dijelom populacije hrvatskih iseljenika.

Od kada je Premijer Trudeau objavio nove mjere, doslovno je nastala panika

Kanada: Zbog korona mjera sve više Hrvata kupuje jednosmjernu kartu za Hrvatsku...
WWW.CRODEX.NET

“Od kada je Premijer Trudeau objavio nove mjere, doslovno je nastala panika”, ističe vlasnica putničke agencije Nives Petrović.  U sljedećih nekoliko tjedana među njenim stalnim klijentima nastala je velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.  “Ovoga je mjeseca samo preko moje agencije za Hrvatsku otišlo 157 putnika s neodređenim datumom povratka ili s kartom u jednom smjeru, što je neobično jer moji klijenti uvijek kupuju povratne karte”.

U razgovoru s vlasnicom agencije Nives Travel koja je upravo obilježila 15 godina postojanja, doznajemo da se radi o obiteljima s djecom koje su nezadovoljne ili se protive postojećim restrikcijama. U grupi ima i onih koji očekuju otkaz na poslu zbog toga što nisu primili mandatorna cjepiva. Nekoliko putnika je već dobilo otkaze i sada su u procesu pregovora sa svojim poslodavcima oko otpremnina. 

U grupi koja je otputovala tijekom rujna i listopada određeni je broj mladih studenta koji nemaju pristupa fakultetima, jer nisu primili mandatorna cjepiva, pa stoga studiraju on-line iz Hrvatske. Očito na udaru su mlađe obitelji koje ne odobravaju obaveznu primjenu cjepiva protiv koronavirusa za mlađu populaciju, mahom djecu iznad 12 godina. Najviše novih povratnika u domovinu dolazi iz Ontarija, ali ima dosta slučajeva iz ostalih provincija, mahom Britanske Kolumbije i Alberte.

Gospođa u ranim 50 iz okolice Toronta koja želi ostati neimenovana, majka je troje djece, a najmlađe je ispod 12 godina: “Selidba u Hrvatsku je zapravo nešto što sam uvijek nosila u srcu i u mislima. Posljednjih 18 mjeseci bili su samo KATALIZATOR za donošenje ove odluke. Zahvalna sam Kanadi na svemu, ali smatram da je sada došlo vrijeme za promjenu. Radujemo se da ćemo živjeti u Zagrebu, gradu koji nas je oduvijek privlačio. Želimo iskusiti europski stil života koji ima drugačiji ritam življenja od sjevernoameričkog. Moji su roditelji došli u Kanadu u potrazi za boljim životom, u nadi da će im djeca imati bolju budućnost u Kanadi.

Sada i mi upravo činimo isto, selimo u zemlju svojih predaka kako bi svojoj djeci pružili priliku da žive u Hrvatskoj. Uzbuđeni smo zbog ove velike odluke, i nismo dozvolili da nas strah spriječi da istupimo izvan zone komfora. Kako svaki novi izazov obećava rast, to se samo događa izvan zone komfora”. Mojoj sugovornici roditelji su došli u Kanadu u vrijeme velikog ekonomskog rasta, kada je u periodu od 1953.-1973. trajala masovna imigracija. Sada se zatvara krug s povratkom peteročlane obitelji u Hrvatsku. Iako je Kanada već više puta bila proglašavana najboljom zemljom na svijetu za život, većina povratnika ne misli tako.

Vlasnik građevinske tvrtke iz Mississauge koji je u Kanadu stigao početkom 80-tih godina ispratio je sina, snahu i unuka u Hrvatsku. Kaže da su mladi odluku o selidbi donijeli jer se ne slažu s novim trendovima u odgoju i školovanju djece, ponajprije s rodnom ideologijom, a ni restrikcije koje su na snazi nisu dobro djelovale na obiteljsku dinamiku. Nadaju se da će im Hrvatska pružiti priliku za novi početak, iako su oboje već druga i treća generacija Hrvata u Kanadi.

Od početka pandemije u Kanadi su naglo porasle cijene stanova i kuća, statistike upućuju na više od 21 posto rasta nekretnina, dok je inflacija od 4.4 posto najviša zabilježena u posljednjih 18 godina. Unatoč izvrsnim socijalnim politikama, besplatnom zdravstvu i besplatnom obaveznom školstvu, troškovi života u Kanadi su naglo porasli. Razlog su visoki porezi, visoke cijene usluga, osiguranja, benzina i ostalog što prati inflacijski rast cijena.

Neki od povratnika kapitalizirali su na prodaji nekretnina koje su postigle rekordno visoke tržišne vrijednosti. U okolici Toronta i Vancouvera doslovce se ne može naći čak ni manja obiteljska kuća ispod cijene od milijun kanadskih dolara. Dobar dio povratnika su ostavili odškrinuta vrata za povratak u Kanadu ako se mjere ublaže. U načelu svi povratnici slažu se oko jednog – da im neće nedostajati iscrpljujući, ubrzani stil života kojim su dosada živjeli.

Do kraja studenog je tranzicijski period do konačnog stupanja na snagu zakona koji dozvoljava putovanja samo osobama s dvije doze cjepiva. U ovom tranzicijskom periodu osobe koje su imale samo jedno dozu bit će još puštene u zrakoplove, brodove i vlakove. Kanadske državne granice se uskoro zatvaraju za sve putnike bez dvije doze cjepiva protiv koronavirusa.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button