Dijaspora

Kako je UDBA smjestila hrvatskoj šestorki iz Sydneya?

Vrhovni sud australske savezne države Novi Južni Wales naredio je u utorak istragu o presudi iz 1981. šestorici Hrvata osuđenih za pripremu više terorističkih napada, navodeći da su osuđeni na temelju svjedočenja mogućeg agenta provokatora jugoslavenske tajne službe. 

Croatian Six (Hrvatska šestorka) naziv je za skupinu od šest Hrvata (Max Bebić, Vic Brajković, Tony Zvirotić, braća Joe i Ilija Kokotović i Mile Nekić) u Australiji koji su bili osuđeni 1981. godine na 15 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada 1979. godine. Oduvijek su tvrdili da su nevini.

Cijeli slučaj izrežirala je jugoslavenska UDBA, preko agenta provokatora Vice Virkeza (pravo ime Vitomir Visimović). Optužili su ih da su u ime hrvatske neovisnosti planirali dignuti u zrak kazalište, dvije turističke agencije, društveni klub i vodovode u Sydneyu.

U veljači 1979. godine policija  države Novi Južni Wales je objavila  da su uhitili skupinu Hrvata u Lithgowu i Sydneyu koji su navodno namjeravali podmetnuti eksplozivne naprave na sljedećim lokacijama: folklorni nastup zabavljača iz Jugoslavije u Elizabethen theatre u sydneyskom predgrađu Newtown, glavna vodovodna cijev za opskrbu Sydneya kod St. Marysa, putničke agencije koje su imale veze s JATom u Fairfiledu i Cabramatti, i klub u St. John’s Parku

Skupinu je prijavio njihov poznanik Vico Virkez (pravo ime Vitomir Visimović UDBA-in agent) koji je bio zabrinut o posljedicama bombaških napada. Nakon svoje izjave u policijskoj postaji, Virkeza je slijedila skupina specijalne policije prema kući gdje je stanovao zajedno s Maksom Bebićem u Lithgowu.

Prilikom pretresa kuće i vozila, policajci su pronašli 12,5 kg eksploziva, raznih detonatora i alarmnih satova koji su bili prepravljeni za detoniranje eksplozivne naprave. Nakon što su uhitili Maxa Bebića, policija je tijekom ispitivanja koristila fizičku silu kod iznuđivanja priznanja.

Nakon što su “dobili priznaje” i navodna imena ostalih suradnika od Maxa Bebića, policija u deset sati navečer istoga dana šalje specijalne odjele policije na adrese ostale petorice u Sydneyu.

Uhićenje Hrvatske šestorke izazvalo je pravu senzaciju u medijima te iznimno negativni publicitet za hrvatsku zajednicu. Sudski proces bio je najduži  sudski postupak u australskoj povijesti do tada, u kojem je većina dokaza i svjedočenja bila krivotvorena ili iznuđena od sudionika.

Kako se hrvatska šestorka pojavila pred sudom, predstavnik policije Commonwealtha rekao je da se ključni dokazi o Virkezu neće dijeliti s obranom, u interesu nacionalne sigurnosti.

Svjedočenje doušnika Virkeza, koji je sudu rekao da je i sam bio dio zavjere, bilo je presudno za tužiteljstvo. Kao i kod policijskog svjedočenja, obrana je tijekom suđenja bila sumnjičava prema njegovim motivima. U njegovoj bilježnici, zaplijenjenoj u noći uhićenja, nalazio se kontakt iz  veleposlanstva Jugoslavije.

“Sumnjao sam da nije govorio svu istinu o svom sudjelovanju i svojoj motivaciji”, rekao je odvjetnik David Buchanan.

“Ispitao sam ga o tim podacima, neuvjerljivo se branio : ‘Ah, možda sam ih htio nazvati i zlostavljati.’”

Virkez je kao zaštićeni zatvorenik dobio blagu dvogodišnju kaznu. Nakon uvjetnog puštanja, živio je u Kings Crossu pod lažnim identitetom. Prije nego što je hrvatska šestorka uopće bila osuđena, Virkez je pobjegao iz Australije.

Nakon objave dokaza 1991. godine da je glavni svjedok Vico Virkez bio Udbin agent, da su izjave i priznanja šestorke bila iznuđena silom ili prijevarom, šestorica krivo optuženih i utamničenih Hrvata su pušteni na slobodu. No, presuda nije poništena.

Nakon puštanja na slobodu mnogi od njih vratili su se u Hrvatsku, a neki su i sudjelovali u Domovinskom ratu.

Međutim, novi dokazi doveli su presudu u pitanje.

Slučaj protiv hrvatske šestorke činio se sigurnim 1980. godine. Informator Vico Virkez postao je krunski svjedok. Policija je posvjedočila da je na svakom posjedu oduzela eksploziv i iznijela priznanja svakog od muškaraca.

No, prvi dokazi koji su osporeni bili su zaplijenjeni eksplozivi. Eksploziv je pronađen samo u kući doušnika Vica Virkeza Policija ga je je pronašla, fotografirala i dostavila sudu. No u domovima ostalih uhićenih muškaraca, nije bilo dokaza o pronađenom eksplozivu, kako su policajci svjedočili.

Vrhovni sud australske savezne države Novi Južni Wales naredio je istragu o presudi iz 1981. šestorici Hrvata osuđenih za pripremu više terorističkih napada, navodeći da su osuđeni na temelju svjedočenja mogućeg agenta provokatora jugoslavenske tajne službe.

Sudac Robertson Wright naredio je istragu o presudama iz 1981. Maksimilijanu Bebiću, Mili Nekiću, Vjekoslavu Brajkoviću, Antonu Zvirotiću, Iliji Kokotoviću i Josipu Kokotoviću, osuđenima na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, objavio je u utorak australski Sydney Morning Herald ističući da je riječ o povijesnoj odluci.

Wright je dodao da je “ugodno zadovoljan… postoji niz sumnji ili pitanja u vezi s dijelovima dokaza u slučaju i krivnjom hrvatske šestorke”, te da je ključni svjedok Krune, osumnjičeni jugoslavenski špijun, možda dao iskaz koji je bio namjerno lažan. Zahtjev za sudsku reviziju podnesen je u ime trojice muškaraca – Bebića, Nekića i Vjekoslava – ali Wright je rekao da je sud ovlašten pokrenuti istragu o osudama svih šest muškaraca.

Sud je saslušao suđenje muškarcima koje je uključivalo svjedočenje svjedoka rođenog u Bosni poznatog kao Vico Virkez, pravim imenom Vito Misimović ili Mesimović, koji se preselio u Australiju 1970. On je u veljači 1979. dao dojavu policiji, tvrdeći da je bio uključen u bombašku urotu s ljudima.

Sudac je rekao da postoji “realna mogućnost da je jugoslavenska obavještajna služba koristila Virkeza kao agenta provokatora ili doušnika, kako bi izazvala davanje lažnih informacija policiji NSW-a, a možda i ASIO-u, o postojanju bombaške zavjere koja uključuje hrvatsku šestorku, kako bi diskreditirali Hrvate u Australiji”.

Novinar Hamish McDonald opširno je pisao o slučaju i 2018. pristupio deklasificiranim zapisima ASIO-a o Virkezu, koji su bili ključni u zahtjevu za sudsku reviziju.

McDonald je u utorak rekao da je “iznimno razdragan ovom odlukom, kao i uključeni odvjetnici”, Sebastian De Brennan i Helen Cook. Rekao je kako pretpostavlja da je “cijela zajednica australskih Hrvata koja smatra da je ovaj slučaj iskorišten da se ocrni njihov ugled među Australcima” također pozdravila ishod.

Wright je rekao da “značajna količina… materijala u deklasificiranim ASIO dokumentima snažno sugerira da je, barem, g. Virkez bio doušnik jugoslavenskog generalnog konzulata nekoliko mjeseci prije uhićenja hrvatske šestorke u veljači 1979., ako a ne i jugoslavenski agent ili agent provokator”.

Rekao je da je “nedostupnost informacija obrani na suđenju, koje su otkrivene u deklasificiranim dokumentima ASIO-a možda lišila svakog optuženika šanse za oslobađajuću presudu”.

Materijal ASIO-a također sugerira da je tadašnji pomoćnik komesara policije NSW-a, Roy Whitelaw, u ožujku 1979. bio zabrinut da bi informacije dostupne ASIO-u mogle “probiti rupu u policijskom slučaju” ako se otkriju obrani, rekao je Wright.

Zanimljivo je da je Graham Blewitt i haški tužitelj koji je šestoricu Hrvata iz Herceg-Bosne optužio za ”svehrvatski udruženi zločinački pothvat”. Podsjetimo, Višnja Starešina, ugledna novinarka i publicistkinja, koja je sustavno, od njegova osnutka, pratila rad Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, u knjizi “Hrvati pod Kosovim krilom: završni račun Haaškog suda“, u kojoj detaljno, na temelju brojnih dokumenata i višegodišnjeg istraživanja, rasvjetljuje duboku povijesnu, političku i obavještajnu pozadinu suđenja u Haagu šestorici Hrvata iz Herceg-Bosne, optuženih za etničko čišćenje Muslimana/Bošnjaka i pokušaj stvaranja “velike Hrvatske” posebno je skrenula pozornost na prošlost Grahama Blewitta, haškog tužitelja koji je šestoricu Hrvata iz Herceg-Bosne optužio za svehrvatski udruženi zločinački pothvat.

Da bi se razumjele haške istrage zločina koje su vođene protiv političkog i vojnog vrha Hrvata u Hrvatskoj i u BiH te optužnice kojima su one okončane, važno je poznavati prethodnu profesionalnu biografiju dugogodišnjega zamjenika glavnog tužitelja – Australca Grahama Blewitta. Jednako je važno poznavati i djelovanje jugoslavenskih obavještajnih službi prema hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Australiji, uključujući i njihovu ulogu u jednom od najpoznatijih sudskih procesa u Australiji poznatom kao – hrvatska šestorka, navodi Globus.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button