Dijaspora

Hrvat Gabriel Borić kao novi predsjednik Čilea?

U studenom se u Čileu održavaju predsjednički izbori. Jedan od kandidata za predsjednika hrvatskih je korijena, a riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću. Gabriel Borić je i najmlađi je kandidat u povijesti ove južnoameričke države. Njegovi preci su s otoka Ugljana, koji je Borić posjetio 2010. godine. 

Rođak Gabriela Borića je Domagoj Kombura s Ugljana. On mu je, kako sam kaže rod po trećem ili četvrtom koljenu, i to sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić. Pretendent za čileansku predsjedničku fotelju prvi put je na Ugljan došao 2010., a tada je upoznao Domagoja.

Gabriel Borić s braćom Simonom i Tomasom na Ugljanu 2010.godine

“On je izrazio želju doći ovdje vidjeti staru kuću odakle je njemu pradjed išao u Čile. Onda su oni došli tu, onda je ona zvala nas par tu rođaka da dođemo da ga upoznamo, tako smo s njim pričali”, rekao je Kombura za Dnevnik.hr.

Dodao je kako su Gabrielovi preci prije više od 120 godina otišli u Čile. U staroj kući obitelji Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, a jedan je ostao na Ugljanu. Obiteljska povijest i kuća u kojoj nitko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

“On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovjek”, istaknuo je Kombura.

Gabriel Borić

“Hvala Bogu da bi mi bilo drago. I svima nama tu iz Ugljana bi bilo drago da on postane predsjednik”, rekao je Kombura.

U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina. Te 2011. bio je itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske prosvjede. S megafonom u ruci poveo je tisuće studenata ulicama glavnog grada zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku utrku, a osvojivši više od šezdeset posto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

“Njegov govor je uvijek bio usmjeren prema generacijskoj promjeni, većinom prema lijevom centru, što se razlikovalo od kandidature Jaduea, koji je bio kritičniji i skloniji sektaštvu.”

Slika može predstavljati 1 osoba, brada i tekst koji navodi '"No más salud dividida entre ricos y pobres, queremos un sistema nacional único de salud, tal como existe en países desarrollados" BORIC PRESIDENTE'
Borić za predsjednika Čilea

Inače, Borić je prema anketama trenutačno na prvom mjestu s 25 posto podrške birača. Glavni mu je suparnik Sebastian Sichel, koji ima 17 posto potpore.

Najnovije ankete pokazuju i to da bi, da se danas u Čileu održava drugi krug izbora, Borić pobijedio suparnika Sebastiana Sichela, kandidata desnog centra i desnice, sa 44 prema 36 posto, odnosno, ako bi se odbacili svi drugi glasovi, pobijedio bi ga sa 55 prema 45 posto.

Inače, Gabriel Borić je diplomirani pravnik i mogao bi postati predsjednik najjužnije južnoameričke države. Njegovi daljnji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovu pozivu i ponovno doći na Ugljan, objavio je Dnevnik.hr.

Čile je, inače, jedna od najstabilnijih, najbogatijih i najmoćnijih zemalja latinske Amerike po svim mjerilima, usto od 2010. članica OECD-a, pa je predsjednik Čilea, funkcija na koju najozbiljnije pretendira potomak Dalmatinaca koji su u 19. stoljeću bježali s Ugljana pred glađu zbog peronospore, i s te strane iznimno važna politička funkcija.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
otvoreno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button