Zanimljivosti

Korona puštena iz laboratorija? Evo dokaza…

Podrijetlo novog korona virusa upitno je od samog početka pandemije. Istrage koje su se vodile u Kini nisu uspjele doći do konkretnih zaključaka, pa je svojevrsni konsenzus da je koronavirus na ljude prešao s neke divlje životinje – radi li se o šišmišu ili kojoj drugoj životinji, zapravo nije ni važno.

No britanski su mediji objavili informaciju kako su američki i britanski znanstvenici još početkom pandemije razmjenjivali e-mailove u kojima ukazuju na to da je korona virus vjerojatno stvoren u nekom od laboratorija u kineskom Wuhanu.

Poruke koje potječu iz veljače 2020. godine ukazuju na to da je “najvjerojatnije objašnjenje” da se koronavirus ubrzano razvio iz virusa nalik SARS-u unutar ljudskog tkiva u jednom od laboratorija s niskom razinom osiguranja, piše Zimo.hr.

Među osobama koje su navedene kao sudionici u prepisci su i američki epidemiolozi dr. Anthony Fauci i dr. Francis Collins iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Njima je u e-mailu Sir Jeremy Farrar, direktor Welcome Trusta napisao kako postoji mogućnost da je takva evolucija “slučajno stvorila virus koji je savršen za brzo širenje među ljudima”. No, dvojac je odgovorio kako bi “daljnja rasprava štetila znanosti općenito, ali i znanosti u Kini” te “međunarodnome miru”.

Farrar je prenio i zabrinutost profesora Mikea Farzana, koji je otkrio kako se originalni virus SARS veže za ljudske stanice, a kojeg zabrinjava dio vršnog proteina koji pomaže virusu da uđe u stanicu u ljudskom tijelu. Napisao je kako je prof. Farzanu teško objasniti kako bi došlo do razvoja tog dijela vršnog proteina izvan laboratorija.

U porukama koje su uslijedile, znanstvenici su dali svoje procjene o tome koliko vjeruju u teoriju da je koronavirus izašao iz laboratorija, a koliko da je nastao prirodnim putem. Farrar je procijenio da su šanse 50:50, dok je profesor Eddie Holmes sa Sveučilišta Sydney ipak prednost dao “nezgodi u laboratoriju”.

Profesor Andrew Rambaut sa Sveučilišta Edinburgh također je izrazio svoju zabrinutost neobičnim izgledom vršnog proteina i njegovim sposobnostima.

Ne mogu shvatiti kako bi se ovo moglo dogoditi u prirodi. Mislim da bi to mogli objasniti samo ljudi s dovoljno informacija ili pristupom uzorcima, a to su timovi koji rade u Wuhanu, napisao je.

No, zanimljivo je da su u porukama koje su uslijedile znanstvenici počeli odbacivati teoriju o “bijegu iz laboratorija”.

Daljnja rasprava o takvim optužbama mogla bi nepotrebno omesti vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i čini nepotrebnu štetu znanosti, napisao je dr. Ron Fouchier.

Treba istaknuti da je britanski Telegraph zatražio od Sveučilišta Edinburgh uvid u poslane i primljene poruke, pozivajući se na slobodu pristupa informacijama. Sveučilište ih je odbilo uz objašnjenje kako bi “otkrivanje tih informacija dovelo do ugroze fizičkog ili mentalnog zdravlja i sigurnosti pojedinaca”.

Podsjetimo, američke sigurnosne službe upozoravale su kako postoji velika mogućnost da je virus nastao i “pobjegao” iz nekog od laboratorija u Wuhanu, odakle je pandemija i krenula. No, Kina je od samog početka odbacivala takve optužbe.

I istraga koju su proveli znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije zaključila je kako virus vjerojatno nije pobjegao iz laboratorija, već da je vjerojatno nastao u prirodi i potom prešao na čovjeka. 

No, ni jedni ni drugi nisu uspjeli naći čvrste dokaze koji bi potvrdili njihove tvrdnje. 

O tome da je virus pobjegao iz laboratorija smo već ranije pisali o čemu više OVDJE.

Podsjećamo da je rubni portal “Faktograf hr” neutemeljeno tvrdio da korona virus nije stvoren u laboratoriju, te da su masovno blokirali i ograničavali sve one koji su tvrdili suprotno. Nadamo se da će se bar ispričati za svoje lažne i neutemeljene tvrdnje i štetu koju su svima nama prouzročili.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button