Zanimljivosti

Klupko se odmotava. Koronavirus vjerojatno pobjegao iz laboratorija!

Moramo otkriti kako je nastao koronavirus da bismo mogli spriječiti sljedeću pandemiju“, rekao je Lord Matthew Ridley, britanski novinar i zoolog, član gornjeg doma parlamenta. “Moramo znati trebamo li pojačati sigurnost u laboratorijima ili trebamo pojačati pravila nadzora mokrih tržnica. U ovom trenutku ne činimo niti jedno od toga.”

Već neko vrijeme se u medijima ništa nije pisalo o mogućem porijeklu koronavirusa, da bi jučer znanstvenica s Harvarda dr. Alina Chan pred Odborom za znanost i tehnologiju britanskog Parlamenta rekla:

Zataškavanje i sabotiranje

U svojem svjedočenju pred Odborom, kako donosi Jutarnji list, a prenosi narod hr, Chan je naglasila kako je ponašanje Kineske komunističke partije u periodu nakon prve pojave virusa argument u korist te teze – jer su kineske vlasti prvo pokušale zataškati postojanje bilo kakve zaraze, a potom su pokušali sabotirati istragu Svjetske zdravstvene organizacije o porijeklu koronavirusa.

Ridley je naglasio kako stručnjaci još uvijek nisu pronašli životinju koja bi potvrdila teoriju o prirodnom prijenosu, ni nakon dvije godine potrage za primjerkom sličnog koronavirusa u divljini.

“Genetski inženjering je sasvim moguć”

Klupko se odmotava. Koronavirus vjerojatno  pobjegao iz laboratorija! 
www.crodex.net
Foto: Zimo

Mislim da je laboratorijsko podrijetlo virusa više vjerojatno nego ne,” smatra dr. Chan.

“U ovom trenutku, ljudima koji znaju kako je započela pandemija nije sigurno izaći u javnost, no živimo u eri u kojoj je toliko informacija redovito pohranjeno, da će prije ili kasnije postati javno. Čuli smo od mnogih vodećih virologa da je podrijetlo kroz genetski inženjering sasvim moguće, a to uključuje i virologe koji su radili izmjene na prvom virusu SARS-a.”

U istoj raspravi u Parlamentu, zastupnici su napali urednika časopisa Lancet da objasni zašto je dopustio objavu pisma u kojem se teorija o nastanku virusa u laboratoriju proglasila teorijom zavjere, iako je autor pisma bio financijski povezan s laboratorijem u Wuhanu.

“Časopis Lancet znanstvenicima vjeruje na riječ”

Richard Horton, urednik prestižnog medicinskog časopisa, branio se da nemaju dovoljno ljudi kako bi provjeravali povezanost svih autora koji objavljuju u časopisu, te da u pravilu vjeruju na riječ znanstvenicima koji izjave da nisu u sukobu interesa.
Lancet je u konačnici – 16 mjeseci nakon objave pisma dr. Petera Daszaka i 26 drugih znanstvenika – objavio i nadopunu pisma u kojoj je istaknuo kako je dr. Daszak povezan s laboratorijem u Wuhanu.

Horton je rekao kako je trebalo toliko vremena da se objavi nadopuna jer se on i Daszak nisu slagali oko toga predstavlja li njegova veza sukob interesa. Dr. Daszak je tvrdio kako ga upravo njegovo iskustvo s Institutom za virologiju u Wuhanu čini više kvalificiranim da piše o toj temi. “U ovom slučaju, mislim da je dr. Daszak trebao unaprijed iskazati svoj sukob interesa”, rekao je Horton.

Porijeklo SARS-a otkriveno je dva mjeseca nakon pojave virusa

Dr. Chen i Lord Ridley, koji su zajedno napisali knjigu o porijeklu virusa iz Wuhana, ponudili su i druge argumente zašto vjeruju da je on nastao u laboratoriju. Dr. Chen istaknula je kako novi koronavirus ima jedinstvenu strukturu, zvanu lokacija cijepanja furinom, bez koje ne bi mogao uzrokovati ovoliku pandemiju.

“Procurili su prijedlozi koji su pokazali da su EcoHealth i Institut virologije u Wuhanu razvijali proces za umetanje novih lokacija cijepanja furinom”, rekla je. “Dakle, našli ste te znanstvenike koji su početkom 2018. rekli ‘stavljat ćemo rogove na konje’, a na kraju 2019. u Wuhanu vam se pojavi jednorog”, slikovito se izrazila.

Lord Ridley istaknuo je da je porijeklo prvog SARS-a bilo otkriveno dva mjeseca nakon pojave virusa te da je porijeklo MERS-a otkriveno za nekoliko mjeseci, dok niti dvije godine od pojave novog koronavirusa još nije nađena niti jedna zaražena životinja s virusom koji bi mogao biti izravni preteča. “To je iznimno iznenađujuće,” smatra Ridley.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button