Izbor uredništva

IPAK SU PRIZNALI? Koronavirus “procurio” iz …

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vjeruje da je pandemija počela nakon što je koronavirus “procurio” iz kineskog laboratorija, piše bitanski list Daily Mail u svom nedjeljnom izdanju, pozivajući se pritom na izvor iz vlade.

Svjetska zdravstvena organizacija javno tvrdi da su, kada je riječ o tome odakle se proširio koronavirus, “sve hipoteze i dalje na stolu”. No, dužnosnik britanske vlade ispričao je za Daily Mail da se čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nedavno povjerio visokorangiranom europskom političaru. Tada je rekao da je najvjerojatnije objašnjenje za izbijanje pandemije bila katastrofalna nesreća u laboratoriju u Wuhanu. Wuhan je kineski grad gdje je zaraza prvi put izbila koncem 2019. godine.

Spomenuti list otkriva zabrinutost zapadnih obavještajnih službi zbog rada Instituta za virusologiju u Wuhanu gdje su znanstvenici manipulirali virusima uzetima iz organizama šišmiša.

Foto:Pixabay

WHO je i ranije bio kritiziran da prema Kini pokazuje previše strahopoštovanja i da spremno prihvaća tvrdnje službenog Pekinga da su priče o curenju virusa iz njihova laboratorija u Wuhanu obične teorije zavjere. No, nedostaju bilo kakvih uvjerljivih dokaza da je pandemija počela nakon prijenosa virusa sa životinja na ljude. Stoga, Svjetska zdravstvana organizacija sada zauzima puno oprezniji službeni stav. Tedros je nedavno državama članicama poručio da WHO još uvijek nema odgovore na pitanje kako je počela pandemija koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) / Foto:Pixabay

“Sve hipoteze i dalje na stolu”

– Razumijevanje porijekla virusa vrlo je važno za sprečavanje nekih budućih epidemija i pandemija. Isto tako, odgovore dugujemo i svima koji su umrli, kao i njihovim obiteljima. Sve hipoteze moraju ostati na stolu dok ne dobijemo dokaze. Oni će nam omogućiti da određene teorije o porijeklu virusa prihvatimo ili u potpunosti odbacimo.

Zbog toga je iznimno važno da se politika drži što dalje od znanosti. Način sprečavanja politizacije je da zemlje transparentno dijele podatke, bez uplitanja bilo čije vlade. Jedini način na koji ovaj znanstveni rad može uspješno napredovati je puna suradnja svih zemalja. To uključuje Kinu, gdje su prijavljeni prvi slučajevi covida-19 – poručio je.

Izvornoj istrazi WHO-a o izbijanju zaraze Kina se žestoko opirala, što je dovelo do zaključka da je virus vjerojatno prešao na ljude sa šišmiša. Prešao je posredno – preko zasad neidentificirane životinjske vrste.

No, nakon što je 14 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Australiju, kritiziralo te nalaze kao ozbiljno kompromitirane, Tedros je priznao nedostatke izvješća i naredio novu istragu.

Američka obavještajna služba stavila je tajnoviti laboratorij u Wuhanu u središte svoje istrage o porijeklu koronavirusa. Bivši američki državni tajnik Mike Pompeo ustvrdio je da su se radnici s instituta u Wuhanu razboljeli od simptoma sličnih covidu. I to još u jesen 2019. godine. Dakle, tjednima prije nego što je uzbuna i službeno oglašena. Rekao je i da kineski znanstvenici eksperimentiraju s vrlo sličnim virusom u sklopu vojnih projekata.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button