Izbor uredništva

GORIVO NIKAD SKUPLJE

Gorivo je jeftinije u baš svim zemljama susjedstva, razlike su sad već ozbiljne. U BiH je ušteda na litri čak 2 i pol kune

Gorivo je zapravo jeftinije u svim zemljama našeg okruženja, pa ljudi koji žive blizu granice mogu uštedjeti znatne svote kupovinom u inozemstvu. Time se, naravno, višestruko šteti proračunu, ali o tome trebaju razmišljati i nadležni u Vladi RH.

Svi naši susjedi, osim Talijana, u ovom trenutku plaćaju jeftinije gorivo nego što ga plaćamo mi u Hrvatskoj. ▪️Prema informacijama portala Cijenegoriva.info ovog tjedna cijena litre benzina eurosuper 95 kreće se od 11 do 11,27 kuna za litru, a eurodizela od 10,87 do 11,29 kuna za litru. Dizel je trenutno najskuplji u povijesti.

Nakon najnovijih poskupljenja goriva u Hrvatskoj tankiranje u Hercegovini se itekako isplati. U usporedbi s Hrvatskom, litra dizela jeftinija je u BiH za 2,62 kunu pa se tako na spremniku od 50 litara može uštedjeti čak 130 kuna, a na spremniku eurosuper95 oko 120 kuna.

Upravo je ovoliko visoka novčana ušteda dovoljan razlog da sve više vozača iz pograničnih područja s BiH puni svoje automobile gorivom s druge strane granice.

Na cijeli spremnik eurosuper95 u Sloveniji uštedjeli biste oko 70 kuna, a na spremnik dizela uštedjeli biste oko 35 kuna, dok bi u Mađarskoj ušteda po spremniku eurosuper95 i dizela bila bi viša od 50 kuna.

Koliko cijena goriva opterećuje budžet prosječnog hrvatskog građanina možda se najbolje vidi ako usporedimo cijene goriva u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije, zajedno s usporedbom prosječne plaće.

Tako je primjerice, eurosuper95 je u Austriji trenutno prosječno jeftiniji za oko 15 centi, odnosno oko jednu kunu, pri čemu je prosječna neto plaća u toj zemlji tri puta veća od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u dogledno vrijeme sigurno neće rasti u dvoznamenkastim postocima, no ono što država može učiniti je da smanji stope trošarina i drugih davanja koje čine više od polovice maloprodajne cijene goriva.

Fiskalni i parafiskalni nameti uzrok su visokih cijena goriva u Hrvatskoj, a ne sama cijena nafte. Kad ona raste na nju država nadograđuje poreze i trošarine, pa je zato gorivo u Hrvatskoj skuplje nego u susjedstvu. Stoga ni ovoga puta ne treba očekivati da će hrvatska vlada reagirati na drastičan rast cijene goriva, jer kad je benzin skup, državni proračun je znatno puniji.

55% cijene eurosupera odnosi se na davanja državi, odnosno trošarine i PDV, dok je u cijeni eurodizela to 50% ili pola. Grubom računicom dolazimo da vozači koji litru plate 11,26 kuna čak 6,20 kuna daju državi. Ako država želi smanjiti cijenu goriva, onda je to prostor u kojemu to može učiniti.

Prema informacijama iz Ministarstva financija, odakle poručuju kako “prate situaciju”, čini se da do smanjenja državnog ”harača” na gorivo neće tako brzo doći. Na slici možete vidjeti cijenu eurosuper 95 i dizela u Hrvatskoj i kod naših susjeda. Nažalost, pun spremnik goriva u Hrvatskoj postat će luksuz.

Usporedba cijena Hrvatske sa susjednim zemljama

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button