Gospodarstvo

Političari i novinari čude se zašto cijene rastu. Odgovor im je pred nosom – doslovno. Cijene rastu zbog njih

Ovo je skroz normalno, ali političari i novinari, prema prigodi i potrebi, imaju naviku jednu stranu u kupoprodajnom procesu etiketirati kao “pohlepnu”.

Realno, praktički nikakve. Nisu ti “pohlepni trgovci, ugostitelji i frizeri” izmislili i podijelili novac ljudima ni iz čega, pa da ovi imaju dovoljno da plaćaju za njihove usluge i proizvode po višim cijenama.

Nemaju obrtnici stroj za tiskanje novca. Da njihovi klijenti i kupci ne mogu ili ne žele platiti više, ne bi bilo podizanja cijena. Da na tržištu nema više novca, cijene ne bi mogle rasti. Svakako je točno da svaki poduzetnik želi zaraditi više i naplatiti svoje usluge po višoj cijeni. Isto tako je točno da svaki kupac ili klijent żeli dobiti željene usluge i proizvode po što nižoj cijeni.

Ovo je skroz normalno, ali političari i novinari, prema prigodi i potrebi, imaju naviku jednu stranu u kupoprodajnom procesu etiketirati kao “pohlepnu”. Istina je da ne bi trgovci mogli podići cijene kad ne bi bilo dovoljno kupaca koji to mogu platiti. Dakle, nije problem u trgovcima ni ugostiteljima niti frizerima. Problem je u tome što očito postoje ljudi koji odjednom imaju puno veću kupovnu moć.

Podizanje cijena ne może doći samo od sebe ili samo željom poduzetnika da bolje naplati svoje usluge, mora postojati i druga strana koja ima moć te usluge platiti po višoj cijeni.

Ukratko, do rasta cijena dolazi zbog veće količine novca na tržištu

Foto: Pixabay

Rast cijena je samo korekcija prema novim tržišnim uvjetima. Tko je kriv za povećanje novca u opticaju? Odgovor je skroz jednostavan – vlada. Ovo se moralo dogoditi nakon skoro tri godine bijesnog tiskanja i emitiranja novog novca na globalnoj razini, moralo je do ovoga doći.

Svatko iole ozbiljan, tko razumije barem osnove ekonomije, morao je pretpostaviti da će doći do inflacije. Kada su financirali cijeli svijet da ne radi i ostane doma, znali smo da će do ovoga doći. Kada su najavili besplatna cjepiva za sve i naručili dovoljno za desetak doza po stanovniku, znali smo da će do ovoga doći.

Svaki put kad se netko iz Vlade hvali milijardama eura “iz EU fondova'”, to vam je svježe emitiran novac koji ćemo svi plaćati kroz veće cijene.

Novac se može emitirati samo onda kada dolazi do povećanja proizvodnje i ekonomske aktivnosti. U uvjetima smanjenja proizvodnje i ekonomske aktivnosti, kakvi su bili proteklih godina, povećanje količine novca mora dovesti do inflacije. Pohlepa, ali čija? Onda, gdje ste bili kad je trebalo na to upozoriti? Ovo pitanje treba postaviti svakom ekonomistu.

Mi smo upozoravali i zbog toga smo bili šutani od strane Indexa i Vlade. Sada, kad dolaze posljedice takvih politika, u Vladi i na Indexu kmeče zbog cijena i optužuju “pohlepne trgovce”. Ljudi, nema besplatnog ručka. To znači da nema ni ležanja doma mjesecima koje nećete jednom morati platiti. Ovo nije ništa spektakularno ni čudno i nema nimalo veze s uvođenjem eura. Inflacija je porez na loše politike, na ljudsku glupost i populizam. Inflacija je rezultat pohlepe, ali ne pohlepe obrtnika već onih u vladi i njihovih novinara.

Lekcija koju treba naučiti za budućnost: Sve što vam Vlada, novinari i mediji kažu da je besplatno u konačnici će te platiti i više nego što mislite da biste trebali. Platit ćete to na drugom mjestu, na drugi način, za proizvode i usluge koje vam stvarno trebaju.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Mario Nakić
Izvor
liberal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button