Svijet

ŠTO NA OVO KAŽE ”COVID VELEPOSLANICA” MOJMIRA? PROCIJEPLJENOST OD ČAK 90% A KORONA ”DIVLJA” I BOLNICE SU PUNE

U Irskoj se od četvrtka uvodi ponoćni policijski sat u barovima, restoranima i noćnim klubovima, najavio je premijer Micheal Martin.

Martin je prilikom predstavljanja novih mjera rekao da ga duboko brine porast novih slučajeva zaraze covidom-19 u zemlji.

Ponovno se uvodi preporuka rada od kuće i šira uporaba covid-propusnica koje će sada građani morati imati ako žele ići u kazališta ili kina, piše CNN.

Irska ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u Europi – cijepljeno je 89.1% stanovnika starijih od 12 godina. No, dodatnu ili booster dozu mogu dobiti samo stariji od 60 godina, zdravstveni djelatnici i oni sa zdravstvenim problemima.

Irska je u petak zabilježila 5483 nove infekcije, što je najveći broj novih slučajeva od siječnja. Stopa smrtnosti i dalje je daleko niža nego tijekom vrhunca u siječnju, ali se broj umrlih sve više povećava.

Jedna od glavnih bolnica u Dublinu, bolnica Mater, u ponedjeljak je popunila intenzivne odjele te se sada pacijenti stavljaju na respirator izvan tih odjela.

I u Belgiji velik broj cijepljenih protiv Covida, bolnice se ipak pune i uvode se strože mjere

Belgija bi mogla postati posljednja u nizu europskih zemalja koja će odustati od ublažavanja mjera zatvaranja te vjerojatno obustaviti najrizičnije aktivnosti noćnog života i pozivati na rad od kuće.

Državni savjetodavni odbor za koronavirus, koji odlučuje o javnozdravstvenim mjerama, treba dogovoriti strategiju kako bi se stavio pod kontrolu sve veći broj zaraženih.

Mjere koje je predložio službeni savjetodavni panel uključuju jednomjesečnu obustavu javnih aktivnosti u zatvorenom prostoru poput noćnih izlazaka, plesnih događanja, kontaktnih sportova i studentskih okupljanja. Rad od kuće trebao bi biti obvezan do božićnih blagdana, zaključio je panel.

No tek treba vidjeti hoće li se predložene mjere i provoditi.

Unatoč visokoj stopi cijepljenja od 75 posto, prema vladinim statistikama, raste broj zaraženih i pritisak na bolnice. Od ponedjeljka je 533 ljudi na intenzivnoj njezi, u odnosu na 418 prošli tjedan, pokazuju službene brojke.

Oko sedam posto od 11,5 milijuna stanovnika Belgije već je primilo treću dozu protiv covida-19 koji je odnio 26.000 života u toj zemlji, a pet milijuna u svijetu, prema podacima web stranice Worldometers.

Mala europska nacija u posljednjih je šest mjeseci postupno ukidala najstrože mjere protiv koronavirusa, a početkom listopada ponovno su otvoreni noćni klubovi.

Uvođenjem strožih mjera Belgija će se pridružiti zemljama poput Nizozemske, Austrije, Latvije i Grčke.

Za sve koji nisu još shvatili,A IMA IH PUNO, da ponovimo: Nikakve mjere, nigdje u svijetu, nisu dale nikakav rezultat!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button