Gospodarstvo

SMART Ciljevi: Što su i kako ih postaviti

SMART ciljevi osnove

Postavljanje ciljeva je bitan dio razvoja karijere. Znati kako definirati ciljeve i držati se učinkovitih ciljeva, može imati ogroman utjecaj na uspjeh Vaše karijere. SMART ciljevi Vam pomažu uspostaviti određene kriterije koji ciljeve mogu učiniti lakšima za upravljati i ostvariti. U ovom članku, obrazlažemo što su SMART ciljevi, rastaviti ćemo ovu kraticu, opisati kako koristiti istu učinkovito i pružiti praktične primjere. Također ovo načelo ne mora biti primjenjivo samo na ciljeve, nego se može učinkovito koristiti i za delegiranje radnih zadataka, naloga te osobnih planova i sl.

Što su SMART ciljevi?

Postavljanje ciljeva je koristan alat za razvoj Vaše karijere i osobnih vještina. Međutim, bez jasnog okvira i koraka djelovanja, stvarno dostizanje ciljeva može biti izazovno. SMART ciljevi koriste pet čimbenika kako bi Vam pomogli uspostaviti kontrolne točke koje možete doseći i ostvariti te Vam pomoći uspostaviti plan djelovanja.

Ovaj način postavljanja ciljeva je uveden u uporabu 1981.g. od strane George T.Doran, bivšeg direktora korporativnog planiranja i savjetnika u ovom članku. SMART načelo definiranja upravljačkih ciljeva je danas široko prepoznat alat za učinkovito postavljanje ciljeva za poslovnjake i privatnike usredotočene na razvoj svoje karijere ili osobno usavršavanje.

SMART ciljevi kratica značenje

SMART je kratica (na engleskom jeziku) za sljedeće pojmove:

 • Specific (specifični): Ciljevi trebaju biti specifični i jasno utvrđeni. Umjesto plana: ‘Želim čitati više knjiga’ specifičan cilj može biti postavljen na način, ‘Želim pročitati 15 knjiga.’
 • Measurable (mjerljivi): Važno je da možete mjeriti svoj napredak. Na ovaj način možete se provjeravati tijekom procesa kako bi imali u vidu koliko ste blizu-daleko od postavljenog cilja. Koristeći pojam knjiga u primjeru gore, možete provjeriti mjesec nakon definiranja cilja, koliko knjiga ste dosada pročitali. Tako stvarate strukturu učinkovitog plana za daljnji napredak procesa, odnosno sljedećih koraka.
 • Achievable (ostvarljivi): Osigurajte da je cilj ostvarljiv. Utvrdite cilj tako da “razvuku” vaše vještine i sposobnosti, ali ne toliko da Vam budu izvan dosega, tako da ne ostvarite cilj u zadanom vremenskom okviru.
 • Relevant (bitni, značajni): Vaš cilj treba odražavati veće životne planove u Vašem životu. Npr. možete se postaviti tako da pet od 15 knjiga koje čitate trebaju biti povezane sa Vašim životnim ciljevima.
 • Time-bound (vremenski okvir): Postavite rokove za ostvarenje ciljeva. Ovo možete primjeniti na način da u svom planu dodijelite više manjih kontrolnih točki, preko kojih će te osigurati jasno upravljanje i dosezanje krajnjeg cilja.

Primjeri SMART ciljeva

U nastavku donosimo nekoliko učinkovitih ciljeva, koji koriste sve komponente SMART kratice:

1. Objaviti akademski rad o vlastitom istraživanju na neurorazvoju novorođenčadi u cilju povećanja poslovne svijesti u znanstvenoj zajednici i razviti društvene odnose do četvrtog kvartala.

 • Specifično: Akademski rad o vlastitom istraživanju na neurorazvoju novorođenčadi
 • Mjerljivo: Dokument treba biti objavljen
 • Ostvarljiv: Istraživanje je već izvedeno
 • Značajno: Povećanje poslovne svijesti u znanstvenoj zajednici i razviti društvene odnose
 • Vremenski okvir: Do četvrtog kvartala

2. Zaključiti ugovor sa glavnim klijentom iz naših ciljnih popisa za akviziciju, za godišnji ugovor, u cilju povećanja kapitala našeg društva i razvoja našeg poslovnog ugleda do četvrtog kvartala.

 • Specifično: Zaključiti ugovor sa velikim klijentom iz naših ciljnih popisa za akviziciju, za godišnji ugovor
 • Mjerljivo: Zaključen ugovor
 • Ostvarljivo: Koji je u našem ciljnom popisu za akviziciju
 • Značajno: Povećanje kapitala društva i razvoja poslovnog ugleda
 • Vremenski okvir: Do četvrtog kvartala

Za više detalja na www.glassdoor.com.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button