Gospodarstvo

Lovrinović: Ulazak u ”eurozonu” je jedan od najvećih rizika danas.

Hrvatska ulazi u eurozonu odnosno uvodi euro, a to područje na kojem se koristi zajednička europska valuta upravo se nalazi na najozbiljnijem testu održivosti u povijesti. Zbog inflacije i najava da Europska središnja banka mora dići kamate počeli su rasti prinosi na europske obveznice, ali je poseban problem što prinosi na obveznice južnih fiskalno problematičnijih država rastu puno brže. Već sada je jasno kako su javni dugovi Grčke i Italije neodrživi u slučaju nastavka rasta prinosa na njihove obveznice, te se može reći da je njihova dužnička drama opet počela. Putanja rasta prinosa na obveznice Grčke, Italije, pa i Španjolske, ogromni su pak problem za kreiranje politike Europske središnje banke (ESB). piše Jutarnji list.

Navedeni tekst je na društvenim mrežama komentirao jedan od najvećih pobornika prolongiranja uvođenja eura u Hrvatsku profesor Ivan Lovrinović:

”Po prvi puta se jedan režimski medij – Jutarnji, zapitao danas: “Može li euro uopće preživjeti novu dužničku krizu u dvije države Europske unije?” To znači da se prostor medijskih manipulacija i laži o koritima uvođenja eura u Hrvatsku smanjuje iz doslovno iz dana u dan.

Zašto je postavljeno ovakvo pitanje? Autor je u stvari vrlo jasno htio reći, iako u obliku novinarske tehnike pitanja, da eurozona neće preživjeti udar dužničke krize zbog neminovnog rasta kamata, što je već započelo. Taj udar će doći s Juga od Italije i Grčke, pri čemu je Italija u odnosu na Grčku pravi vulkan jer joj je javni dug dosegnuo oko 2200 milijardi eura a ima BDP oko 1800 milijardi. Rast kamate za samo jedan postotni bod povećava na godišnjoj razini dug Italije za dodatnih oko 22 milijarde eura!!!

Ako Europska središnja banka (ESB) nastaviti s povećanjem kamata puca eurozona u euro, ejr ove dvije zemlje, a i neke druge neće moći vračati dugove. Ako kamate ostanu ovako blizu nule i ESB i dalje nastavi otkupljivati ogromne iznose državnih obveznica to je dolijevanje ulja na vatru ionako visoke inflacije.

Dakle, ESB ne može voditi monetarnu politiku na način kako kojoj zemlji odgovara. I tu projekt euro pada. Ako tome dodamo vanjski šok koji dolazi od posljedica brojnih sankcija zbog rusko-ukrajinskog rata, onda je propast eurozone sasvim realna.

U takvim okolnostima Plenkovićeva vlada svim silama gura uvođenje eura. Ludilo i agresija na nacionalno gospodarstvo. No, katkad se događa da nešto izvana sruši ono što nam netko spremna kao loše. Ne radujem se tome, ali ESB se nalazi između čekića i nakovnja i tu nema rješenja.

Biti u eurozoni je jedan od najvećih rizika danas. Sve ostalo je propaganda znanstveno i ljudski raštimanog orkestra kojemu već jednom moramo reći – DOSTA!!!” napisao je profesor ekonomije Ivan Lovrinović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button