Domovina

Nije problem Goldstein već mediji koji mu daju prostor!

Goldstein se pita je li “jugoslavenski režim bio totalitaran?”

Povjesničar Ivo Goldstein gostovao je u Dnevniku N1 Televizije te je govorio o pozdravu “Za dom spremni”.

Komentirao je poteze vladajućih na današnji dan kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i ponovno je iznio mnoštvo besmislica.

“Ja mislim da nažalost ovaj dan, koji je mogao poslužiti da se kulture sjećanja uravnotežuju, da se ide prema nekom smirenju, pridonose novom razbukatavanju polemika koje ne vode nikuda. Prvo i osnovno problem je zvati to komunističkim zločinima, je li taj jugoslavenski režim bio totalitaran? Možemo govoriti da je bio do 1950., no nakon toga nije.” izjavio je između ostalog Ivo Goldstein.

Podsjećamo Prof. dr. Ivo Goldstein  je prozvan od strane autora Davida Goldmana u Jerusalem Postu za Večernji list  ustvrdio je kako je riječ o hrpi besmislica i laži, kao i uvreda na njegov račun.

Goldstein objašnjava kako je u TV-emisiji Nedjeljom u 2 iznio tezu da su leševi uništavani i spravom za mljevenje kostiju što su nacisti radili u logorima u sklopu općepoznate „Akcije 1005“, a ustaše su, to nije nikakva tajna i u tom pogledu usko surađivali su nacistima.

“Goldman ponavlja tezu hrvatske radikalne desnice da je popis žrtava koji postoji u Jasenovcu od 83.145 stradalih u Jasenovcu, govori o „navodnim žrtvama“. Tvrdi da Jad Vašem i US Holocaust Memorial desetljećima šute o tome, što je laž, jer ova dva muzeja apsolutno podržavaju ono što i kako rade jasenovački kustosi već dugi niz godina. Kretenarije o tome kako ja „ismijavam“ Holokaust neću ni komentirati.”, izjavljuje Goldstein.Ono što židovska sociologinja Lea David, ali i drugi židovski povjesničari nazivaju “krađom Holokausta” posebno je vidljivo na primjeru logora Jasenovac u kojem se, osim preuveličavanja broja žrtava, svjesno manipulira pojmom holokausta koji se tako ne pripisuje više Židovima, nego Srbima. Tom narativu – kojeg promovira srpsko političko vodstvo i Srpska pravoslavna Crkva – doprinosi i hrvatski povjesničar Ivo Goldstein koji ustraje u preuveličavanju žrtava, emocionalno i ideološki pristrano pristupa temi logora Jasenovac i dovodi u opasnost znanstvenu točnost informacija koju plasira u javnost – poput ‘drobilice kostiju‘.

“Članak Jerusalem Posta je još jedna potvrda našeg stava kako samo točne i provjerljive činjenice o Jasenovcu i drugim događajima iz Drugog svjetskog rata mogu dovesti do njihova realnog prikazivanja i razumijevanja konteksta u kojem su se dogodili. (…) Gotovo svaki dan negdje u nekom arhivu poneko od članova naše mreže nezavisnih istraživača pronađe kakav novi dokument ili podatak koji nas približava jasnijoj slici zbivanja u Jasenovcu. Nešto od toga odmah objavimo putem društvenih mreža, a nešto spremamo za zbirke dokumenata koje ćemo uskoro objaviti. Članci poput ovoga Davida Goldmana nas svakako ohrabruju u tim našim nastojanjima.”, istaknuo je u intervjuu za Narod.hr u ponedjeljak hrvatski povjesničar, novinar i publicist Igor Vukić.

Židovski znanstvenici svjesni da im srpska mitomanija ‘krade Holokaust’Goldman se u Jerusalem Postu osvrnuo na Goldesteinove izjave koje doprinose širenju skepse prema holokaustu.

“U vrijeme kada antisemitizam raste eksponencijalno, pri čemu svaki četvrti američki milenijalac (ljudi rođenih između 1978. i 2000. godine) vjeruje da je holokaust lažiran, dok nešto više od polovice Nijemaca vjeruje kako Židovi pretjeruju s pričom o holokaustu, Goldsteinova tvrdnja da je, dok je Berlin ruskim topništvom pretvaran u pepeo, Adolf Hitler našao vremena slati na nekakav Balkan, spravu za uništavanje kostiju – je posljednja stvar koja je Židovima trenutno potrebna. Za koju inače nitko nikada ondje nije čuo”, piše Goldman za Jerusalem Post.

Ovakav poguban narativ Goldman je s pravom nazvao ugrozom i kontaminacijom povijesti holokausta, prozvavši američki Muzej holokausta ali i Yad Vashem zbog šutnje nad činjenicom da jasenovački muzej koji koristi snimke Treblinke ili snimke iz Ukrajine i Poljske, kao potkrepu preuveličanih tvrdnji o broju žrtava.

Goldsteinovu tezu o ‘drobilici kostiju‘ zapisanu u njegovoj knjizi o logoru Jasenovac (izdana 2018.), ali izrečenu i za tjednik Globus te opetovanu u emisiji Nedjeljom u 2, komentirao je i dr. sc. Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest. U recenziji spomenute Goldsteinove knjige Geiger se osvrnuo na manjak, odnosno nepostojanje forenzičkih dokaza kojima bi se mogle potvrditi ove Goldsteinove tvrdnje.

„Na samom kraju rata, početkom travnja 1945., vratilo se nekoliko najviđenijih jasenovačkih koljača nakon dvije-dvije i pol godine u Jasenovac, jer su znali točno pozicije masovnih grobnica. Zapovijed je glasila da se ‘tragovi grobova imaju uništiti po svaku cijenu’. U Gradini, na desnoj obali Save, tih je dana oko 500 logoraša ‘spaljivalo leševe i kamufliralo masovne grobnice’. Na željeznim traverzama (koje su neki nazivali ‘roštiljem’) leševi su spaljivani, pa je u grobnice vraćan pepeo. ‘Danima se crni dim zgarišta ljudskih ostataka dizao u nebo’, zapisali su svjedoci. Osim toga, iz Reicha su dovezeni strojevi koji su lomili kosti leševa. Kada su patolozi 1964. otvorili neke grobnice, ustanovili su kako su mnogi leševi već ‘istrulili i raspali se’ te kako se ponegdje ‘ljudsko tkivo pretvorilo u sapunastu masu žućkasto-narančaste boje’. A što bi se našlo danas, 75 godina nakon zločina?”, citirao je dr. Geiger Goldsteinovu izjavu.

“Priču o navodnim posebnim strojevima iz Njemačkog Reicha kojima su u Jasenovcu lomili kosti leševa, usitnjavali ih, i tako prikrili zločin, Goldstein je ponovio 17. lipnja 2018. na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Nedjeljom u 2, gostujući kod Aleksandra Stankovića. Koliko je tih strojeva (“drobilica kostiju”) bilo, i kada i kako im se izgubio svaki trag, Goldstein nije pojasnio“, nastavlja Geiger.

“Navedenim izjavama o drobilici Goldstein je uskovitlao široke narodne mase, kao i pažnju “poštene inteligencije”. Očekivalo se da će u svojoj prvoj znanstvenoj i akribično napisanoj knjizi konačno donijeti konkretne podatke o postojanju navedene njemačke drobilice u Jasenovcu. No, svi koji su to očekivali ostali su razočarani”, piše dr. Geiger u svojoj recenziji Goldsteineove knjige.

Saborski zastupnik Milan Vrkljan koji je i sam profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, poslao je dopis Senatu zagrebačkog Sveučilišta i osvrnuo se na nedavno objavljen članak u Jerusalem Postu vezan uz profesora s Filozofskog fakulteta Ivu Goldsteina.

Vrkljan je istaknuo kako je on “ogledni primjer sramote koji pojedinci svojim neznanstvenim ponašanjem uzrokuju u međunarodnim okvirima” i dodao:  “Nažalost, na našem Filozofskom fakultetu, osim Goldsteina, postoje još dva znanstvenika koja svojim radom sablažnjavaju znanstvenu javnost”.

”Profesor Goldstein ima legitimno pravo prezirati sredinu u kojoj živi. On ima pravo i mrziti državu u kojoj živi iako je bio njezin diplomatski predstavnik. Ali ono na što nema pravo jest iznositi klevete i laži, zlorabeći znanstveno zvanje koje mu je dodijelilo Zagrebačko sveučilište, te otvoreno se staviti u službu velikosrpskim lažima.” napisao je Vrkljan.

Ali očito nije problem u Goldsteinu, Klasiću i Jakovini već je problem u našim medijima koji daju veliki medijski prostor kako bi navedeni mogli iznositi klevete, manipulacije i laži.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button