Zanimljivosti

Nova korona karta EU: Cijela Slovenija i pola Hrvatske u crvenom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu korona kartu EU. Crveni su Slavonija te Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je novu kartu Europe na kojoj se vidi kako koja zemlja stoji s novozaraženima. Veliki dio Hrvatske je, prema karti ECDC-a, u crvenom. Konkretno, crveni su Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija. Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska su jedine članice EU-a koje su ostale u zelenom, ostale su u cijelosti, crvene ili imaju i narančastih dijelova. Susjedna Slovenija u cijelosti je u crvenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svakoga četvrtka na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Ministar Beroš danas je najavio da bi se dio Hrvatske mogao zacrveniti. “Prema neslužbenim podacima vjerujemo da će Jadranska Hrvatska ostati u narančastom, rekao je Beroš i dodao kako su se njihovi izračuni dosad pokazali točnima. Ono što je sporno je Panonska Hrvatska koja bi se mogla danas zacrveniti, i to zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima”, rekao je Beroš.

Kako se određuju boje na korona karti ECDC-ja?

Nova korona karta EU: Cijela Slovenija i pola Hrvatske u crvenom
www.crodex.net
Najnovija korona karta

ECDC boje na korona karti regija određuje tako da su zelena ona područja u kojima je u zadnjih 14 dana broj aktivnih slučajeva manji od 50 a u kojima je udio pozitivnih testova manje od četiri posto. Isto je i ako je broja aktivnih slučajeva manji od 75 a udio pozitivnih testova manji od jedan posto.

Narančasti su oni koji u 14 dana imaju manje od 50 aktivnih slučajeva a udio pozitivnih testova četiri posto ili više, oni koji u 14 dana imaju više od 50,a. manje od 75 aktivnih slučajeva i čiji je udio pozitivnih testova jedan posto ili manji, kao i oni koji u 14 dana imaju između 75 i 200 aktivnih slučajeva te čiji je udio pozitivnih testova manji od četiri posto.

Crveni su oni dijelovi u kojima je ukupni broj aktivnih slučajeva u roku od 14 dana između 75 i 200 a udio pozitivnih testova četiri posto ili manji kao i oni čiji je ukupni broj slučajeva u 14 dana manji od 200, ali veći od 500. Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojke se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button