Domovina

Sramota MORH-a i HRT-a: Umro admiral HRM iz Domovinskog rata, nisu mu ni ime spomenuli

Odbio je izravnu zapovijed iz generalštaba u Beogradu, rekao je ‘ne‘ i spasio Split golemih žrtava. Ministarstvo obrane o smrti Josipa Ercega nije objavilo niti vijest

Od 235 generala, koliko ih je jugoslavenska armija imala 1991., Hrvata je bilo 26. Samo njih pet uključilo se u obranu Hrvatske: admirali Josip Erceg i Božidar Grubišić te generali Josip Ignac, Petar Stipetić i Ivan Štimac.

Jedan od pet aktivnih generala i admirala koji su napustili JNA i priključili se obrani Hrvatske, umirovljeni admiral Hrvatske ratne mornarice Josip Erceg preminuo je u Splitu 21. studenoga 2022. u 86. godini života.

Erceg je nakon što je napustio JNA,12. listopada 1991. preuzeo zapovjedništvo Operativne grupe Istra sa sjedištem u Puli, gdje je organizirao postrojbe i sudjelovao u pregovorima s jedinicama JNA.

Admiral Erceg je tiho, u krugu obitelji, pokopan na splitskom groblju Lovrinac pokopan 25. studenoga.

Ono što čudi je da Ministarstvo obrane RH, a niti ijedna druga državna institucija niti javni medij nisu objavili niti slova o admiralu Ercegu.

Poznavatelje odnosa u MORH-u ta činjenica ne čudi jer se žale da Ivana Franić, glasnogovornica  MORH-a i Ivana Valentić Mikšik, šefica  Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo, kao da se trude raditi što manje.

Posljednjih dana nekoliko umirovljenih generala se žalilo da upravo iz tog sektora dolaze zapreke za tiskanje knjige Leksikona  autoriziranih biografija generala i admirala OS RH, koja je već prozvana “knjigom časti pobjedničke Hrvatske vojske”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button