Gospodarstvo

SAD ulazi u tehničku recesiju !

Gospodarstvo SAD-a ušlo je u tehničku recesiju u drugom tromjesečju 2022. Realni BDP zemlje smanjio se za 0,9% u drugom tromjesečju prema preliminarnim brojkama koje je u četvrtak objavio Ured za ekonomsku analizu.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je već palo za 1,6 posto. Trenutna recesija zasad je tehnička i neobična, budući da ne pogađa sva obilježja gospodarskog pada:

  • zaposlenost je, primjerice, u posljednje vrijeme porasla, dok je
  • potrošnja stanovništva stagnirala, ali nije značajno pala.

Međutim, pooštravanje kamatne stope od strane Fed-a nakon visoke inflacije bio je čimbenik koji je ograničio gospodarski rast, kao što je bilo i promijenjeno uvozno ponašanje američkih tvrtki nakon borbi u opskrbnom lancu.

SAD je također pretrpio kratku, ali duboku recesiju u prvom i drugom tromjesečju 2020. kada je doživio najstrmiji pad ikad zabilježen tijekom pandemije koronavirusa. Međutim, rast američkog BDP-a ponovno je skočio u trećem tromjesečju te godine.

Slika: Stopa promjene kretanja tromjesečnog BDP-a u odnosu na prethodno razdoblje, zadnjih cca 70.g. / Izvor: Statista

Bidenova administracija istaknula je da službena definicija recesije nije dva kvartala negativnog rasta zaredom, već kako je istaknula BEA “značajan pad gospodarske aktivnosti tijekom više od nekoliko mjeseci, koji se procjenjuje pomoću nekoliko pokazatelja, uključujući tržište rada, potrošačku i poslovnu potrošnju, industrijsku proizvodnju i prihode.” Ipak, čak će i tehnička recesija dodatno potaknuti strahove od gospodarskih problema koji su već uvelike u SAD-u.

Izvor: https://www.statista.com/chart/22426/long-term-gdp-growth-in-the-united-states/

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.statista.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button